29.11.2021. 19:24
1
WHO označava rizik od Omikrona, pooštravaju granice širom svijeta, Biden poziva na vakcinaciju
FOTO: Reuters
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je u ponedjeljak da varijanta koronavirusa Omicron nosi vrlo visok rizik od porasta zaraze jer je sve više zemalja zatvorilo granice, bacajući sjenu na ekonomski oporavak od dvogodišnje pandemije.

Velike aviokompanije brzo su djelovale kako bi zaštitile svoja čvorišta ograničavanjem putovanja putnika iz južne Afrike, strahujući da bi širenje nove varijante izazvalo ograničenja s drugih destinacija izvan neposredno pogođenih regija, rekli su izvori iz industrije, piše Reuters.


Ali dionice avio-kompanija su se u ponedjeljak vratile s ostatkom tržišta nakon pada u petak jer su rasle nade da bi se varijanta mogla pokazati blažom nego što se u početku strahovalo. SZO je savjetovala svoje 194 zemlje članice da bi svaki porast zaraze mogao imati ozbiljne posljedice, ali je rekao da još nije bilo smrtnih slučajeva koji su povezani s novom varijantom.

"Omicron ima neviđeni broj šiljastih mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihovog potencijalnog utjecaja na putanju pandemije", rekli su iz WHO-a.

"Ukupni globalni rizik vezan za novu varijantu zabrinutosti Omicron procjenjuje se kao veoma visok."


Bilo je potrebno dalje istraživanje kako bi se razumio potencijal Omikrona da izbjegne zaštitu od imuniteta izazvanog vakcinama i prethodnim infekcijama, dodaje se. Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je nova varijanta razlog za zabrinutost, ali ne i paniku i da bi svi trebali dobiti svoje snimke. Rekao je da će proći sedmice prije nego što svijet sazna koliko će sadašnje vakcine biti efikasne protiv toga, navodi se u tekstu Reutersa.


"Prije ili kasnije vidjet ćemo slučajeve ove nove varijante ovdje u Sjedinjenim Državama", rekao je Biden. "Molim vas da nosite masku kada ste u zatvorenom prostoru, u javnim prostorima u blizini drugih ljudi."


Rekao je da ne misli da su potrebni dodatni ivičnjaci. Stručnjak za zarazne bolesti iz Južne Afrike, gdje su naučnici prvi put identificirali Omicron, rekao je da je prerano reći jesu li simptomi ozbiljniji od prethodnih varijanti, ali se čini da su se prenosiviji. Profesor Salim Abdool Karim je takođe rekao da su postojeće vakcine verovatno bile efikasne u sprečavanju Omikrona da izazove tešku bolest. Naučnici su rekli da bi mogle potrajati sedmice da se shvati ozbiljnost Omikrona.

Broj zaraženih u Južnoj Africi će vjerovatno premašiti 10.000 dnevno ove sedmice, što je porast sa jedva 300 dnevno prije dvije sedmice, dodao je Karim.  Ali južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa osudio je "neopravdane i nenaučne" zabrane putovanja koje štete ekonomijama koje se oslanjaju na turizam. Njegova zemlja je rekla da je kažnjena zbog svoje naučne sposobnosti da otkrije nove varijante.


Ministri zdravlja iz Grupe sedam bogatih nacija pohvalili su Južnu Afriku zbog njenog "uzornog rada" u otkrivanju varijante i upozoravanju drugih, osjećaj koji je ponovio i Biden.


Šefica Evropske centralne banke Christine Lagarde pokušala je uvjeriti investitore da bi se eurozona mogla nositi s ponovnim oživljavanjem.

"Sada znamo našeg neprijatelja i koje mjere da preduzmemo", rekla je ona italijanskoj televiziji RAI kasno u nedjelju. "Svi smo bolje opremljeni da odgovorimo na rizik od petog talasa ili varijante Omikrona."



(Amer Mujezinović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.