1.12.2021. 9:59
0
Supruga vođe narko kartela El Chapoa osuđena na tri godine zatvora
Američki savezni sudija osudio je Emmu Coronel Aispuro, suprugu meksičkog narko bosa Joaquina Guzmana, poznatijeg kao El Chapo, na tri godine zatvora zbog njene uloge u pomaganju narko kartelu Sinaloa.

Coronel Aispuro izjasnila se krivom za učešće u kriminalnim aktivnostima svog muža. Ona mu je 2015. godine pomogla u dramatičnom bijegu iz zatvora.

Tužioci su naveli da mu je Coronel Aispuro prokrijumčarila GPS sat upakovan u hranu, koji je pomogao onima koji su kopali tunel da odrede njegovu lokaciju i dođu do njega.

Takođe je prokrijumčarila Guzmanove poruke njegovim podređenima dok je bio u zatvoru, što mu je omogućilo da zadrži kontrolu nad kartelom Sinaloa dok je bio iza rešetaka.

Kazna je manja od četiri godine koju su tražili tužioci, a sudija Rudolph Contreras rekao je da je ona bila mlada tinejdžerka kada se udala za kralja droge i da je sarađivala sa tužilaštvom nakon hapšenja u februaru 2021. godine, javlja AFP. 

Osuđena je na tri godine zatvora pod optužbom za trgovinu drogom i pranje novca.

Prijetilo joj je najmanje 10 godina zatvora, a tužioci su tražili četiri godine. Kako nije imala krivični dosije i nije se smatrala liderom u organizaciji, niti je direktno učestvovala u bilo kakvim nasilničkim djelima, dobila je blažu kaznu.

Sudija joj je takođe naložio da plati 1,5 miliona dolara (1,3 miliona eura) po ugovoru o restituciji koji je dogovoren prije saslušanja. Također će joj se priznati devet mjeseci koje je provela iza rešetaka od hapšenja.

Ona je priznala da je pomagala svom suprugu u upravljanju njegovim kriminalnim carstvom vrijednim više milijardi dolara.

Emma Coronel Aispuro uhapšena je u februaru na međunarodnom aerodromu Dulles u Virginiji.

Tražila je blažu kaznu koja bi joj omogućila da učestvuje u odrastanju njenih 9-godišnjih kćerki bliznakinja. Prilikom izricanja kazne, sudija Rudolph Contreras poželio je Coronel sreću.

- Nadam se da ćete odgajati svoje bliznakinje u drugačijem okruženju nego što ste vi sami iskusili - rekao je sudija. 

Meksički narkobos El Chapo proglašen je krivim kao vođa zločinačke i kriminalne organizacije koja je prokrijumčarila tone droge u Sjedinjene Države zbog čega je osuđen na doživotnu kaznu zatvora 2019. godine.


(Fena/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.