1.12.2021. 14:28
0
U Saudijskoj Arabiji registrovan prvi slučaj omikrona
Saudijska Arabija zabilježila je prvi potvrđeni slučaj omikron varijante koronavirusa kod svog državljana koji se vraćao iz sjeverne Afrike, saopćio je zvaničnik ministarstva zdravstva u srijedu.
Nova varijanta virusa, koju je prva objavila Južna Afrika ali je otada otkriveno da je ranije bila prisutna u Evropi, nagnala je vlade širom svijeta da uvedu  ograničenja putovanja uprkos upozorenjima iz Svjetske zdravstvene organizacije da bi to moglo donijeti više štete nego koristi.

- Jedan slučaj omikron varijante otkriven je u kraljevstvu kod našeg građana koji je došao iz sjevernoafričke zemlje. On je stavljen u izolaciju pošto je imao kontakata, i sve neophodne zdravstvene mjere su poduzete - izjavio je zvaničnik ministarstva državnoj novinskoj agenciji SPA.


Saudijska Arabija prošle je sedmice zabranila slijetanje aviona iz sedam južnoafričkih zemalja, u sličnom potezu kao i ostale vlade, ali putne veze sa sjevernom Afrikom nisu bile ugrožene. Kraljevstvo je ukinulo neka od preostalih ograničenja uvedenih ranije tokom pandemije, omogućujući vjernicima u muslimanskim svetim mjestima da obavljaju molitve od oktobra.

Od izbijanja pandemije, u Saudijskoj Arabiji zabilježeno je 549.000 zaraženih od COVID-19, od kojih je 8.836 završeno s fatalnim ishodom. Više od 47 miliona doza vakcina protiv COVID-19 upotrebljeno je u kraljevstvu od skoro 35 miliona stanovnika, prenosi AFP.


(FENA/ K.Bešlija) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.