4.12.2021. 22:47
0
Eruptirao vulkan u Indoneziji: Desetine povrijeđenih, stanovnici bježali od ogromnog oblaka pepela
FOTO: BBC News
Jedna osoba je poginula, a desetine su povrijeđene nakon erupcije vulkana na indonezijskom ostrvu Java, saopštili su zvaničnici u subotu.

Stanovnici su snimljeni kako bježe od ogromnog oblaka pepela sa planine Semeru.   Svjedoci su opisali obližnja sela prekrivena ruševinama i gustim dimom koji je zaklanjao Sunce, ostavljajući ih u mrklom mraku.   Zamjenik načelnika okruga Lumajang naveo je broj povrijeđenih na 41, rekavši da su zadobili opekotine, piše BBC News.

Indonezijska agencija za ublažavanje katastrofa (BNPB) kasnije je saopćila da zna za 35 osoba koje se liječe u lokalnim medicinskim ustanovama.   Napori za evakuaciju otežani su zbog zagušljivog dima, nestanka struje i kišnih oluja tokom erupcije koje su krhotine pretvorile u blato.


Nekoliko stotina ljudi premješteno je u skloništa ili ostavljeno u sigurnija područja, rekao je lokalni emiter tvOne.   Erupcija se dogodila oko 14:30 po lokalnom vremenu (07:30 GMT).  Lokalne vlasti postavile su zabranjenu zonu u krugu od 5 km (3 milje) od kratera.   Avio-kompanije su upozorene na oblak pepela koji se diže do 15.000 metara (50.000 stopa).

Savjetodavni centar za vulkanski pepeo (VAAC) u Darvinu u Australiji rekao je da se pepeo odvojio od vrha i da pluta prema jugozapadu iznad Indijskog okeana.   VAAC pruža savjete zrakoplovnoj industriji o lokaciji i kretanju potencijalno opasnog vulkanskog pepela.


Indonezija se nalazi na pacifičkom "vatrenom prstenu" gdje se spajaju kontinentalne ploče, uzrokujući česte vulkanske i seizmičke aktivnosti.   Video snimci koje su podijelili službenici za hitne slučajeve i lokalni mediji pokazuju kako stanovnici bježe dok se iza njih diže ogroman oblak pepela.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.