6.12.2021. 20:56
0
Usred nestašice, Kanada koristi hitne rezerve javorovog sirupa
Globalna nestašica ponude pogodila je prodavnice igračaka u SAD i proizvođače kafe u Brazilu. U Kanadi, tečno zlato u zemlji - javorov sirup - je pri kraju.

Proizvođači javorovog sirupa u Kvebeku (QMSP) - takozvani Opec javorovog sirupa - oslobodili su oko 22 miliona kg iz svoje ostave za hitne slučajeve, skoro polovinu ukupne rezerve.   Procvat potražnje i skraćena žetva uzrokovali su manjak, kaže QMSP, prenosi BBC News.


Ovo je prvi put u tri godine da je rezerva korišćena.

"Zato je napravljena rezerva, da nikada ne propustite javorov sirup. A javorov sirup nećemo propustiti!"  Helene Normandin iz QMSP-a rekla je američkom javnom radiju.


Kvebek, frankofonska provincija Kanade, proizvodi skoro tri četvrtine svetskog javorovog sirupa.   U 2021. godini proizvedeno je 183 miliona kg javorovog sirupa širom svijeta, a 60 miliona kg je došlo iz šuma Kvebeka, navodi QMSP.  A QMSP već planira unaprijed za žetvu sljedeće godine, gdje će poseći dodatnih 7 miliona stabala.

Javorov sok se cijedi direktno iz stabala šećernog javora i kuha da se koncentriše u javorov sirup.   To je mukotrpan posao i jako ovisi o vremenskim prilikama.  Stabla javora mogu se česati samo kada su temperature iznad nule tokom dana, ali ispod nule noću.  Kraća i toplija sezona ove godine dovela je do pada ponude za skoro četvrtinu,piše BBC.

Istovremeno, globalna prodaja javorovog sirupa skočila je za više od 36% u odnosu na prethodnu godinu, prema QMSP-u.   Ranije se činilo da je svjetska žeđ za kvebečkim javorovim sirupom inspirirala krađu šećera.


Godine 2012. lopovi su pobjegli sa skoro 3.000 tona javorovog sirupa, čija je vrijednost procijenjena na 18 miliona dolara (13,6 miliona funti).  Dvije trećine ukradenog sirupa je kasnije pronađeno.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.