8.12.2021. 19:44
0
Češka šalje vojnike na granicu Poljske i Bjelorusije
Češka vlada u srijedu je odobrila slanje do 150 vojnika kako bi pomogla Poljskoj da zaustavi priliv migranata koji pokušavaju ući u EU iz Bjelorusije, u krizi za koju EU optužuje Minsk da je stvara.

Plan, koji treba odobriti parlament, učinio bi Češku Republiku trećom zemljom koja šalje vojnike na poljsko-bjelorusku granicu nakon NATO saveznica Estonije i Britanije.

- Poljska strana zatražila je inžinjerijsku jedinicu radi ispunjavanja zadatka gradnje i popravke graničnih barijera. Također je zatražila jedinice za nadzor granice s Bjelorusijom danju i noću - izjavio je češki ministar odbrane Lubomir Metnar na konferenciji za novinare.


Kazao je kako očekuje da parlament u narednoj sedmici odobri slanje vojnika koji bi mogli krenuti u Poljsku sedmicu kasnije. vOni ne bi bili direktno angažovani u bilo kakvom kontaktu s ljudima koji pokušavaju preći granicu. Među tim jedinicama bila bi i ona nadležna za dronove, kazao je Metnar. Češka Republika članica je Višegradske grupe zemalja centralne Evrope koja također uključuje Poljsku, Slovačku i Mađarsku. Ta je grupa zauzela tvrd stav prema migraciji.

Odlazeći premijer Andrej Babis obećao je držati migrante van zemlje u okviru oktobarske predizborne kampanje, dok je nova vladajuća koalicija podržala plan slanja vojnika kako bi pomogla Poljskoj.


Broj migrantskih okušaja prelaska granice u Poljsku preko Bjelorusije s Bliskog istoka ili Afrike opao je u posljednjim danima, dok je poljska granična služba javila o 51. pokušaju u utorak, što je tek djelić od vrhunaca migrantske krize sredinom novembra kada je čak 501 osoba dnevno pokušala preći granicu.


Napetosti su, međutim, još prisutne, a Poljska optužuje bjeloruske službe sigurnosti za pomaganje migrantima koji pokušavaju preći granicu i za provociranje poljskih vojnika, kao što je, naprimjer, ispaljivanje petardi. Minsk to negira.


Bjelorusija također negira navode EU da stvara migrantsku krizu u znak odmazde za zapadne sankcije uvedene radi kršenja ljudskih prava, prenosi Reuters.


(FENA/  K.Bešlija)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.