13.12.2021. 16:27
0
Cijena gasa opet iznad 1.350 dolara, prvi put od oktobra
Cijena gasa u Evropi popela se jutros na početku trgovanja iznad 1.300 dolara za 1.000 kubnih metara, prvi put od početka oktobra, da bi ubrzo potom premašila 1.350 dolara, prema podacima sa ICE berze u Londonu, prenosi Biznisinfo.

Cijena januarskih fjučersa gasa je na trgovanju na holandskom TTF čvorištu, do 10:11 sati po moskovskom vremenu, porasla na 1.334 dolara za 1.000 kubnih metara, odnosno na 114,3 eura po MWh, prenosi agencija Tass.


Samo 15 minuta kasnije, do 10:25 sati po moskovskom vremenu, cijena je dostigla 1.354 dolara za 1.000 kubnih metara. U odnosu na nivo na zatvaranju trgovanja u petak, cijena gasa je u Evropi skočila za skoro 8,0 procenata, dodaje ruska agencija, prenosi Tanjug.


Lukašenko zaprijetio prekidom tranzita gasa u Evropu

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da bi ta država mogla da prekine tranzit gasa u Evropu ako sankcije Zapada dovedu Minsk u vanrednu situaciju i ako ne bude drugog načina da se na to odgovori.


-Ako nas sankcije koje oni uvode, ili budu uveli, u budućnosti dovedu u vanredno stanje i ako ne budemo imali izlaza da odgovorimo drugim mjerama na te sankcije, iskoristićemo i tu oštru mjeru“, rekao je Lukašenko u intervjuu za tursku RTV TRT, prenijela je agencija Belta.



(Kenan Bešlija) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.