14.12.2021. 16:19
0
Kanada ponudila 40 milijardi dolara za kompenzaciju autohtonoj djeci
Kanada je obećala do 40 milijardi kanadskih dolara (31 milijardu američkih dolara) kao kompenzaciju za djecu i porodice autohtonog stanovništva koji su bili izloženi diskriminaciji tokom boravka u hraniteljskim ustanovama.

U septembru je najviši sud potvrdio presudu iz 2016. godine da je vlada nedovoljno finansirala usluge autohtonih naroda u poređenju s drugom kanadskom djecom.

Sud je naložio isplatu 40.000 kanadskih dolara (31.350 američkih dolara) svakom djetetu koje je bilo primorano da napusti dom kako bi imalo pristup sistemu socijalne zaštite nakon 2006. godine.

Vlada je prvo rekla da će se žaliti na presudu.

Međutim, našla se pod povećanom pažnjom javnosti nakon otkrića preko 1.100 neobilježenih grobova na mjestima nekadašnjih internata.

Sve do 1996. godine, kanadski je školski sistem rezidencijalnih škola odvajao autohtonu djecu od njihovih porodica i slao ih u internate u kojima su mnogi bili pothranjeni, premlaćivani i seksualno zlostavljani.

Školski sistem bio je dio pokušaja asimilacije autohtone djece – prisiljavajući ih da napuste svoj materinji jezik i pređu na kršćanstvo.

Vladin iznos odštete, za koji se očekuje da će službeno biti objavljen danas, koristit će se za rješavanje sudskih troškova iz 2016., dvije druge tužbe i finansiranje dugoročnih reformi u sistemu zaštite za autohtonu djecu, rekao je izvor za javnu televizijsku kuću CBC.

- Novac ne znači pravdu, međutim, on signalizira da smo na putu ozdravljenja naprijed - rekla je RoseAnne Archibald, nacionalna šefica Skupštine prvih naroda, javlja BBC.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.