18.12.2021. 21:38
1
Šokantna ispovijest rukometašice Irana: Muž jednom godišnje ima pravo da vas tuče
Sportisti i sportistkinje koje dolaze iz siromaštvom pogođenih zemalja ili zemalja koje odlikuju represivni režimi u posljednje vrijeme koriste priliku da na velikim sportskim takmičenjima pobjegnu ili zatraže azil u drugim zemljama, što im nekada uspije, a nekada ne.

Jedna od njih je i Shaghayegh Bapiri, iranska rukometašica koja je ove sedmice pobjegla u Španiju. 

Bapiri je pobjegla iz hotela Sercotel Sorolla Palace u kojem su rukometašice Irana bile smještene i odbila je vratiti se u Iran zbog, kako sama kaže, užasnih uslova i zakona koji tamo vladaju. 

Ona je u razgovoru za Voice of America obrazložila svoju odluku.

"U Iranu se događaju toliko loše stvari da se to jednostavno ne može prihvatiti i zato sam se odbila vratiti tamo. Želim otiću negdje drugo. Evo vam primjer. Na prvoj utakmici protiv Rumunije protivnica mi je nesvjesno skinula hidžab s glave, a ne možete ni zamisliti kako se zbog toga direktor reprezentacije ponašao prema meni. Ne mogu to prihvatiti i zato ostajem u Španiji", poručila je Bapiri. 

Ona je potom otkrila da u Iranu vladaju velike razlike između muškaraca i žena, a to je potvrdila i jednim užasnim primjerom.

"U našem društvu postoje ogromne razlike između muškaraca i žena, a to ću vam pokazati na jednom primjeru koji nema veze sa sportom. Moju komšinicu je muž redovno tukao, a kada je ona konačno skupila hrabrosti i tužila ga, sudija na sudu joj je rekao: 'Gospođo, u Iranu vas muž ima pravo tući jednom godišnje'. Ona je nakon tog odgovora odustala i od razvoda i advokata i svega. Bila je u šoku", navela je reprezentativka Irana. 

Zaista je stravično u 21. vijeku slušati i čitati ovakve ispovijesti. 

(Ajdin Balićevac)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.