22.12.2021. 15:14
0
Putin rekao da Rusija "nema gdje da se povuče" zbog Ukrajine
FOTO: Reuters
Predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da Rusija nema prostora za povlačenje u sukobu sa Sjedinjenim Državama oko Ukrajine i da će biti primorana na oštar odgovor osim ako Zapad ne odustane od svoje "agresivne linije".

Putin je svoje komentare uputio vojnim zvaničnicima dok je Rusija tražila hitan odgovor SAD i NATO-a na prijedloge koje je iznijela prošle sedmice za obavezujući set sigurnosnih garancija sa Zapada.

"Ono što SAD rade u Ukrajini je pred našim vratima... I treba da shvate da nemamo kuda dalje da se povučemo. Da li misle da ćemo samo dokono gledati?" rekao je Putin.

"Ako se nastavi agresivna linija naših zapadnih kolega, mi ćemo preduzeti adekvatne vojno-tehničke mere odgovora i oštro reagovati na neprijateljske korake."



Putin nije objasnio prirodu ovih mjera, ali je njegova fraza odražavala onu koju je prethodno koristio zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, koji je upozorio da bi Rusija mogla prerasporediti nuklearne rakete srednjeg dometa u Evropi kao odgovor na ono što smatra NATO planovima da izvrši isto. Rusija odbacuje optužbe Ukrajine i SAD-a da možda priprema invaziju na Ukrajinu već sljedećeg mjeseca od strane desetina hiljada ruskih vojnika koji se nalaze nadomak granice.


Kaže da su joj potrebna obećanja Zapada - uključujući obećanje da neće provoditi vojnu aktivnost NATO-a u istočnoj Evropi - jer je njena sigurnost ugrožena rastućim vezama Ukrajine sa zapadnim savezom i mogućnošću da se rakete NATO-a rasporede protiv nje na ukrajinskoj teritoriji.

Ukrajinski predsjednik Volodymr Zelenskiy izjavio je u petak da je spreman sastati se s Rusijom radi "direktnih razgovora, tête-à-tête, ne smeta nam u kom formatu". Ali Moskva je više puta ponavljala da ne vidi smisao u takvom sastanku bez jasnoće o tome kakav će biti dnevni red.



U saopštenju Kremlja navodi se da je Putin u telefonskom razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom naglasio da bi ponovno okupljanje Normandijske grupe četiri sile - koja okuplja lidere Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke - zahtijevalo konkretne korake Kijeva za implementaciju postojećih mirovnih sporazuma. Ukrajina kaže da je Rusija i njeni zastupnici ti koji odbijaju da se angažuju.

Sa zapadnim silama koje žele da pokažu Rusiji da su čvrste u podršci Ukrajini i NATO-u, novi njemački kancelar Olaf Scholz također je razgovarao telefonom s Putinom.


Američki državni sekretar Antony Blinken u utorak je odbacio lični sastanak Bidena i Putina za sada. "Mislim da moramo vidjeti da li, u prvom redu, ima diplomatskog napretka", rekao je Blinken na brifingu za novinare upitan da li bi se mogao dogoditi lični samit kako bi se pokušale ublažiti tenzije. Tokom cijele krize, Rusija je skrenula između oštre retorike, poziva na dijalog i strašnih upozorenja, pri čemu je Rjabkov u više navrata uspoređivao situaciju sa kubanskom raketnom krizom iz 1962. godine kada je svijet stajao na rubu nuklearnog rata.



Mnogi zahtjevi Moskve, uključujući blokadu članstva Ukrajine u NATO-u i povlačenje američkih i drugih savezničkih trupa iz istočne Evrope, Vašington i njegovi partneri smatraju nepočetnim. Ali njihovo nekontrolisano odbacivanje rizikovalo bi zatvaranje svakog prostora za dijalog i dodatno podsticanje krize.




(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.