27.12.2021. 8:49
0
Sud hunte u Mjanmaru odgodio izricanje presude Aung San Suu Kyi
Sud hunte u Mjanmaru u ponedjeljak je ponovno odgodio izricanje presude u suđenju Aung San Suu Kyi za ilegalni uvoz i posjedovanje voki-tokija, rekao je izvor upućen u slučaj.

Dobitnica Nobelove nagrade privedena je  kada su generali 1. februara izveli državni udar protiv njezine vlade, čime je okončano kratko razdoblje demokratije te države jugoistočne Azije.

Protesti diljem zemlje protiv puča naišli su na krvavi odgovor, s više od 1.300 ubijenih i više od 11.000 uhapšenih, prema podacima lokalne organizacije za praćenje protesta.

Suu Kyi,(76 godina), trebala je saslušati presudu po optužbama da je ilegalno uvezla i posjedovala voki-tokije , što je posljednja u nizu presuda na sudu hunte zbog kojih bi mogla biti zatvorena do kraja života.

No sudija je odgodio presudu do 10. januara, rekao je za AFP izvor koji poznaje slučaj, ne navodeći detalje.

Ranije ovog mjeseca, Suu Kyi je osuđena na četiri godine zatvora zbog poticanja protiv vojske i kršenja ograničenja Covida, u presudi koju je osudila međunarodna zajednica.

Čelnik hunte  general Min Aung Hlaing kasnije je preinačio kaznu na dvije godine rekavši da će  Suu Kyi kaznu služiti u kućnom pritvoru u glavnom gradu Naypyidawu.

Suu Kyi se suočava s tri godine zatvora ako je proglase krivom po optužbama za voki-toki, koje su vojnici i policija kada su upali u njenu kuću navodno pronašli kao krijumčarenu opremu.

Suu Kyi je također optužena po više tačaka za korupciju, od kojih je svaka kažnjiva 15 godina zatvora, i kršenje zakona o službenim tajnama.

Novinarima je zabranjeno prisustvovati posebnim sudskim ročištima u Naypyidawu, a njenim advokatima nedavno je zabranjeno razgovarati s medijima.


(Fena/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.