1.1.2022. 14:25
0
Počela sahrana Nobelovca Desmonda Tutua
Južnoafrička Republika u subotu se oprostila od nacionalnog heroja, aktiviste protiv aparthejda i dobitnika Nobelove nagrade za mir Desmonda Tutua.

Sahrana svjetski poznatog aktiviste za ljudska prava i anglikanskog nadbiskupa emeritusa, koji je preminuo u nedjelju, počela je u subotu rano ujutru u katedrali Svetog Đorđa u Capetownu. Predsjednik Cyril Ramaphosa planirao je da održi govor, a zatim Tutuovoj udovici, Lei, pokloni šestobojnu zastavu Južne Afrike, koja je inspirisala Tutua da skova izraz "dugina nacija" kako bi opisao miran suživot mnogih grupa stanovništva u Južnoj Africi nakon aparthejda.


Tutuov pepeo će kasnije biti sahranjen u mauzoleju unutar katedrale, sa čije je propovjedaonice Tutu godinama propovijedao protiv brutalnosti režima aparthejda. Poznat po svojoj skromnosti, Tutu je položen u jednostavan lijes, dok je porodica tražila dobrotvorne priloge umjesto cvijeća.



Ožalošćeni na jednostavnoj ceremoniji bili su ograničeni na bliske prijatelje i porodicu, sveštenstvo i nekoliko međunarodnih gostiju, uključujući kralja Letsieja III iz susjednog Lesota. Južnoafrikanci su pratili sahranu uživo na državnoj televiziji.


Najistaknutiji pripadnik sveštenstva u toj zemlji preminuo je u nedjelju u 90. godini, izazvavši val tuge i odavanja počasti iz cije log svijeta za teologa, koji je bio poznat po svojim bitkama za rasnu pravdu i LGBT prava.


Mnoga mjesta su mu odala počast na ceremonijama, a južnoafrička zastava vijorila se na pola koplja širom zemlje. Crkvena zvona širom Južne Afrike zvone svakodnevno u Tutuovu čast od nedjelje.

(FENA/ K.Bešlija) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.