3.1.2022. 17:24
0
U Njemačkoj pripremaju demonstracije protiv koronavirusnih restrikcija
Nekoliko demonstracija protiv koronavirusnih restrikcija u Njemačkoj trebalo bi da se održe večeras u sjeveroistočnoj pokrajini Meklenburg-Zapadna Pomeranija, dok su pozivi političara na obaveznu vakcinaciju postajali sve glasniji.

Očekuje se da će najveći protesti biti u obalskoj luci Rostock i glavnom gradu države Schwerin. Prethodni protest 27. decembra u Šverinu privukao je nekoliko hiljada ljudi.  Pored restrikcija u svakodnevnom životu, fokus velikog bijesa demonstranata je planirani zakon o obaveznoj vakcinaciji koji favorizuje koaliciona vlada.



Stopa vakcinacije u Njemačkoj je nešto više od 71 posto i polako raste. Mnogi od onih koji su već dobili dvije vakcine primit će booster doze, ali značajan dio populacije - 25,8 posto - uopće nije vakcinisan. Ovo uključuje djecu od 5 godina i mlađu koja uglavnom još ne ispunjavaju uslove, prenosi dpa.  Nevakcinisani pojedinci se već suočavaju sa većim restrikcijama u pogledu pristupa javnom životu - uključujući i zabranu ulaska u mnoge prodavnice i rekreacione objekte - u Njemačkoj.


Premijer Sjeverne Rajne Vestfalije, najnaseljenije njemačke države, Hendrik Wüst, pozvao je u ponedjeljak saveznu vladu da ne odgađa uvođenje obavezne vakcinacije širom zemlje.

- Potrebne su nam obavezne vakcinacije - rekao je on za emiter ARD. Kancelar Olaf Scholz je prije stupanja na dužnost razgovarao o datumu u februaru, rekao je.

- On mora održati svoju riječ, sada kada je kancelar - kazao je on.



Zvanična etička komisija izjasnila se za proširenje obavezne vakcinacije - koja je već na snazi za zdravstvene radnike - na ostatak stanovništva.  Nacionalni institut Robert Koch (RKI) za kontrolu bolesti zabilježio je u ponedjeljak povećanje sedmodnevne stope incidencije peti dan zaredom i ona sada iznosi 232,4. Još 68 osoba je umrlo od virusa u posljednja 24 sata.


Epidemija virusa nastavlja da remeti politički život u Njemačkoj. Važan sastanak konzervativne Kršćansko-socijalne unije (CSU) otkazan je zbog osoba zaraženih koronavirusom među prisutnima, a među kojima je i španski gostujući govornik, saznaje dpa.


(FENA/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.