15.1.2022. 14:47
0
Kanadska ministrica vanjskih poslova u posjeti Ukrajini
Kanadska ministrica vanjskih poslova Melani Joly posjetit će Kijev sljedeće sedmice kako bi potvrdila podršku ukrajinskom suverenitetu i ojačala napore za odvraćanje od "agresivnih akcija" Rusije, saopćila je vlada Kanade u subotu.

Moskva je stacionirala više od 100.000 vojnika u blizini granice s Ukrajinom, a Sjedinjene Države su u petak poručile da strahuju da Rusija priprema izgovor za invaziju ako diplomatija ne ispuni svoje ciljeve, prenosi Reuters.

Kanada, sa značajnom i politički utjecajnom populacijom ukrajinskog etničkog porijekla, zauzela je snažan stav prema Moskvi od aneksije Krima 2014. godine.

- Raspoređivanje ruskih trupa i opreme u Ukrajini i oko nje ugrožava sigurnost u cijelom regionu. Ove agresivne akcije moraju se odvratiti - rekla je Joly u saopćenju.

- Kanada će raditi sa svojim međunarodnim partnerima na održavanju međunarodnog poretka zasnovanog na redu - dodala je ona.

Joly će se sastati sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom i otputovati na zapad zemlje kako bi razgovarala s kanadskom misijom za obuku od 200 ljudi koja je tamo od 2015. godine.

Premijer Justin Trudeau razgovarao je u utorak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i "naglasio da bi svaki vojni upad u Ukrajinu imao ozbiljne posljedice, uključujući koordinisane sankcije", saopćio je Trudeauov ured.

Kanada je uvela kaznene mjere za više od 440 pojedinaca i entiteta zbog aneksije Krima.


(Fena/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.