19.1.2022. 9:15
0
Izraelska policija srušila kuću palestinke porodice
Izraelska policija deložirala je palestinsku porodicu iz njihove kuće u kvartu Sheikh Jarrah u istočnom Jerusalemu u srijedu, srušivši kuću u slučaju koji je privukao međunarodnu pažnju.

Policijska racija pokrenuta je dva dana nakon što je član porodice Salhiyeh izašao na krov kuće, prijeteći da će je dići u zrak plinskim kanisterima ako budu protjerani, javlja Reuters.


Policija se povukla nakon sukoba u ponedjeljak, ali se vratila prije zore u srijedu, navodeći u saopćenju da provodi sudski odobren nalog za deložaciju "bespravnih zgrada izgrađenih na terenima određenim za školu za djecu s posebnim potrebama". Područje sa drvoredima kuća od pješčenjaka, stranih konzulata i luksuznih hotela, Sheikh Jarrah je postao amblem onoga što Palestinci smatraju izraelskom kampanjom da ih protjeraju iz istočnog Jerusalema.

Slučaj porodice pratile su diplomate i aktivisti za ljudska prava. U zajedničkom saopćenju s općinom Jerusalem, policija je navela da je nekoliko osoba uhapšeno radi ispitivanja pod sumnjom da su prekršili sudski nalog i remetili mir. Svjedoci su rekli da je oko 25 Palestinaca, uključujući pet članova porodice, privedeno, prenosi novinska agencija Reuters.


Na licu mjesta, desetak policajaca uklonilo je plinske kanistere, a bagerom je uništena kuća. Opština je eksproprisala parcelu, na području koje je Izrael zauzeo i okupirao u ratu 1967., zajedno sa ostatkom istočnog Jerusalema, a kasnije je anektiran. Kuća se nalazila oko kilometar sjeverno od zidina Starog grada Jerusalema, gdje su prošle godine izbili sukobi između Palestinaca i jevrejskih doseljenika.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.