19.1.2022. 9:56
0
WHO iznio šokantan scenario - Pandemija koronavirusa nije ni blizu kraja!?
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da je pandemija COVID-19 daleko od završetka, jer je u Francuskoj, Njemačkoj i Brazilu registrovan novi rekord zaraženih u posljednja 24 sata.

Visoko prenosivi soj omikron se nesmanjeno širi svijetom, tjerajući neke vlade da uvedu nove mjere, a istovremeno ubrzavaju uvođenje dopunskih vakcina.

- Ova pandemija nije ni blizu kraja - rekao je šef WHO Tedros Adhanom Ghebrejesus novinarima iz sjedišta agencije u Ženevi, prenosi AFP.


Evropa je u epicentru alarmantnih novih epidemija, pri čemu je broj slučajeva u Njemačkoj prešao 100.000, a Francuska je u utorak prijavila skoro pola miliona slučajeva. Šef zdravstva UN-a upozorio je da se omikron ne smatra blagim, jer dominantni soj Covida nastavlja da izaziva nove epidemije od Latinske Amerike do istočne Azije nakon što je prvi put otkriven u južnoj Africi u novembru.

- Omikron je možda manje ozbiljan, u prosjeku, ali priča da je u pitanju blaga bolest je pogrešna - rekao je.

Pet miliona slučajeva je prijavljeno u Evropi prošle sedmice, a WHO je predvidjela da bi omikron mogao zaraziti polovinu stanovnika Evrope do marta.



(FENA/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.