20.1.2022. 12:04
0
Napetost u Ukrajini: Joe Biden kazao da misli kako će Putin 'useliti'
FOTO: BBC News
Američki predsjednik Joe Biden rekao je da misli da će se njegov ruski kolega Vladimir Putin "ubaciti" u Ukrajinu, ali ne želi "potpuni rat", pipe BBC.

On je na konferenciji za novinare rekao da će Putin platiti "ozbiljnu i skupu cijenu" za invaziju, ali je ukazao da bi manji upad mogao biti tretiran drugačije. Bijela kuća je kasnije naglasila da će svaki ruski vojni potez naići na brzu, oštru reakciju Zapada.

Rusija ima oko 100.000 vojnika u blizini granice, ali poriče planiranje invazije. Predsjednik Putin postavio je niz zahtjeva Zapadu, insistirajući da Ukrajini nikada nije dozvoljeno da se pridruži NATO-u i da odbrambeni savez napušta vojne aktivnosti u istočnoj Evropi.


"Ako ruske snage prelaze granicu... Mislim da to mijenja sve ... Ono što ćete vidjeti je da će Rusija snositi odgovornost ako izvrši invaziju i zavisi od toga šta će učiniti", rekao je Biden i dodao:

"Jedna je stvar ako je u pitanju manji upad, a onda na kraju moramo da se svađamo oko toga šta da radimo, a šta ne, itd."


Zvaničnici Bijele kuće požurili su da razjasne američki stav nakon Bajdenovih komentara. "Ako se bilo koja ruska vojna snaga krene preko ukrajinske granice, to je nova invazija i naići će na brz, ozbiljan i ujedinjen odgovor Sjedinjenih Država i naših saveznika", rekla je sekretarica za štampu Jen Psaki, piše BBC News.


Nekoliko sati ranije, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je Evropskom parlamentu da Evropljani moraju voditi vlastiti dijalog s Moskvom.

"Ako ruske snage pređu granicu ubijajući Ukrajince, to mijenja sve. Zavisi šta će on učiniti u smislu postizanja jedinstva u NATO-u.",
naveo je predsjednik SAD-a Joe Biden.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.