21.1.2022. 15:27
0
Evropska unija ponovo uspostavila fizičko prisustvo u Afganistanu
Evropska unija (EU) saopćila je u petak da je ponovo uspostavila fizičko prisustvo u Afganistanu iz humanitarnih razloga, ali je naglasila da nije zvanično priznala vladu pod talibanskim vodstvom.

- Evropska unija  je započela s ponovnom uspostavom minimalnog prisustva kako bi organizirala isporuku humanitarne pomoći i nadzirala humanitarnu situaciju - izjavio je portparol Evropske komisije za vanjsku politiku Peter Stano.

Portparol talibanskog ministarstva vanjskih poslova saopćio je ranije u tweetu da su zvaničnici ministarstva postigli sporazum o razumijevanju s kojim je “zvanično otvorena ambasada bloka u Kabulu s trajnim prisustvom i rukovođena praktičnim operacijama”.

Portparol EU nije rekao da li je diplomatska misija zvanično ponovno otvorena.

- Naše minimalno prisustvo u Kabulu ni na koji način ne može smatrati priznanjem. To je jasno poručeno afganistanskim de facto vlastima – kazao je.

Također u petak, norveško ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je pozvalo talibanske predstavnike u Oslo 23. januara na razgovore s predstavnicima međunarodne zajednice i članovima afganistanskog građanskog društva, prenosi Reuters.

(FENA/A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.