22.1.2022. 9:45
0
Američki senatori kritikuju State Department zbog izbornih reformi
U pismu koje je 20. januara 2022. poslato u State Department se konstatuju objektivne okolnosti sigurnosne krize u Bosni i Hercegovini i na kraju zaključuje da sadašnje udovoljavanje samo jednoj opciji oko izbornog zakona nije prihvatljivo, objavio je Erol Avdović, novinar iz New Yorka.

"Zabrinuti smo što naši diplomatski napori da podržimo potrebne izborne i ustavne reforme u Bosni ne daju dovoljno ploda. Tražimo od State Departmenta da preispita svoj pristup kako bi osigurao da naša strategija (bude inkluzivna) uključuje i šire političke institucije BiH, uključujući parlament, ministarstva i druge državne institucije, i dovoljno robusna da ostvarimo naše ciljeve."


Tako piše u pismu čije fotografije je objavio Avdović i kojeg su uputili američki senatori Jeanne Shaheen iz Demokratske stranke (Chair, Subcommittee on Europe and Regional Ranking Member, Subcommittee on Europe) i  senator Ron Johnson iz Republikanske partije (Security Cooperation and Regional Security Cooperationna). Pismo je poslato na adresu jedne od vodećih osoba u State Departmentu uvažene Dr. Karen Donfried (Assistant Secretary for European and Eurasian Affairs The United States Department of State), koja je šefica Escobaru i Palmeru. Rekao bih da je bolje da je pismo upućeno nego državnom sekretaru Antoni Blinkenu koji je preokupiran prije svega Ukrajinom i razgovorima s Rusijom oko toga, mišljenja je Avdović.

"Pismo implicira dvije sasvim opravdane kritike: aktualni američki pristup oko insistiranja na promjenama izbornog zakona kako bi se udovoljilo HDZ BiH je pogrešan i najjednostavnije neamerički i antievropski - jer nije inkluzivan.


Uostalom nedovoljna inkluzivnost se navodi kao izravni prigovor,i ovo se eksplicito navodi u pismu. I drugo - cio pristup izbornim reformama u BiH ide preko nekoliko diplomata predvođenih Matthew Palmerom i odlazećim ambasadorom SAD u Sarajevu Ericom Nelsonom, što je uz Gabriela Escobara, koji se, čini se - donekle distancirao od procesa za koji opravdano ne želi odgovornost (jer je to Palmerov referat) -- nije ni robustan ni adekvatan pristup. Niti je, kako se navodi u pismu - dovoljno plodonosan.


Za predpostaviti je da će i "inspekcija" na terenu, koju je za 48 sati obavila adminstratorica USAID-a Samanthe Power, prinuđena da se u BiH ovaj put bavi i političkim, a ne samo razvojnim pitanjima -- uveliko doprinjeti, da se cjelokupni američki pristup prema ovom problemu u Bosni i Hercegovini - revidira. I da se ne stavlja u eventualni, ili mogući paket "appeasmenta" - opasnog činjena ustupaka Rusiji na štetu Bosne i Hercegovine. Što prije se ovo shvati tim  će i izlazak iz krize krenuti ranije.


Ovim se medijska vijest, od 20. januara 2022, da su, navodno, "Amerikanci spremni", kako je javljeno iz Washingtona - "izaći u susret HDZ-u oko izbornog zakona u BiH" - mora dodatno analizirati i staviti pod lupu. Jer, u Washingtonu očito ima i onih Amerikanaca - izvrsnih znalaca, koji drugačije gledaju na ovaj problem, napisao je Erol Avdović.


(Patria/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.