22.1.2022. 9:56
0
SAD i Rusija složne o nastavku razgovora nakon sastanka o Ukrajini
FOTO: Reuters
Najviši američki i ruski diplomati nisu napravili veći napredak u pregovorima o Ukrajini u petak, ali su se složili da nastave razgovore kako bi pokušali riješiti krizu koja je podstakla strah od vojnog sukoba.

Nakon pregovora u Ženevi, američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je na "brz, oštar" odgovor ako Rusija napadne Ukrajinu nakon gomilanja trupa blizu njene granice.  Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva još uvijek čeka pismeni odgovor na svoje zahtjeve za sigurnosne garancije, piše agencija Reuters.


Ali obojica su rekli da su otvoreni za dalji dijalog, a Blinken je vidio osnove za nadu da bi se zajednički sigurnosni problemi mogli riješiti.

"Na osnovu razgovora koje smo vodili - opsežnih razgovora - tokom protekle sedmice i danas ovdje u Ženevi, mislim da postoje razlozi i sredstva za rješavanje nekih od zajedničkih zabrinutosti koje imamo o sigurnosti", rekao je Blinken.


On je razgovore opisao kao "iskrene i suštinske" i rekao da je Rusija sada pred izborom.

Blinken je rekao da očekuje da će sljedeće sedmice sa Rusijom podijeliti "naše brige i ideje detaljnije i pismeno" i rekao da su se on i Lavrov "složili o daljim razgovorima nakon toga".

Lavrov je rekao da je lopta bila u dvorištu Vašingtona.   Opisujući sastanak kao otvoren i koristan, rekao je da će Moskva shvatiti da li su razgovori na dobrom putu kada dobije pismeni odgovor na svoje opsežne sigurnosne zahtjeve od Sjedinjenih Država.


Zahtjevi Rusije uključuju zaustavljanje širenja NATO-a na istok i obećanje da Ukrajini nikada neće biti dozvoljeno da se pridruži zapadnom vojnom savezu.

"Ne mogu vam reći da li smo na dobrom ili pogrešnom putu. Shvatićemo to kada dobijemo američki odgovor na papiru na sve tačke našeg prijedloga", rekao je Lavrov.


Blinken je rekao da očekuje da će sljedeće sedmice sa Rusijom podijeliti "naše brige i ideje detaljnije i pismeno" i rekao da su se on i Lavrov "složili o daljim razgovorima nakon toga".


Rusija i Sjedinjene Države mogle bi održati još jedan sastanak sljedećeg mjeseca kako bi razgovarali o zahtjevima Moskve za sigurnosne garancije, prenijela je ruska novinska agencija RIA izvor iz ruske delegacije, navodi Reuters.


Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da vojska razmatra niz opcija koje bi mogle biti potrebne u slučaju da saveznici u Evropi zatraže uvjeravanje i podršku.   Neke od tih američkih vojnih sposobnosti mogle bi doći iz Evrope ili čak iz Sjedinjenih Država ako je potrebno, rekao je Kirby.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.