24.1.2022. 16:15
0
NATO jača istočnoevropski bok, Rusija osuđuje 'histeriju'
FOTO: Reuters
?NATO je u ponedjeljak saopćio da stavlja snage u pripravnost i pojačava istočnu Evropu s još brodova i borbenih aviona, što je Rusija osudila kao eskalaciju tenzija oko Ukrajine, prenosi Reuters.

Pozdravljajući niz raspoređivanja koje su članice alijanse najavile posljednjih dana, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je: 

"NATO će nastaviti da preduzima sve potrebne mjere za zaštitu i odbranu svih saveznika, uključujući jačanje istočnog dijela alijanse".


Taj potez je bio još jedan signal da se Zapad sprema da Rusija napadne svog susjeda nakon što je okupila oko 100.000 vojnika nadomak ukrajinske granice, iako Rusija poriče bilo kakvu namjeru invazije. Nakon što je projektirala krizu okružujući Ukrajinu snagama sa sjevera, istoka i juga, Moskva sada navodi odgovor Zapada kao dokaz koji podržava svoj narativ da je Rusija meta, a ne pokretač agresije, piše agencija Reuters.

"Što se tiče konkretnih akcija, vidimo izjave Sjevernoatlantske alijanse o pojačanju, povlačenju snaga i resursa na istočni bok. Sve to dovodi do toga da tenzije rastu", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.


"Ovo se ne dešava zbog onoga što mi, Rusija, radimo. Ovo se sve dešava zbog onoga što NATO i SAD rade i zbog informacija koje šire."


Optužio je Zapad za "histeriju" i objavljivanje informacija "prošaranih lažima". Globalna tržišta dionica su klizila jer je mogućnost ruskog napada ugušila potražnju za rizičnijom imovinom kao što je bitkoin, i ojačala dolar i naftu. Rublja je dosegla najniži nivo u 14 mjeseci u odnosu na dolar, a ruske dionice i obveznice su oslabile.


Sjedinjene Države i Evropska unija, oprezne u pogledu namjera Rusije otkako je zauzela Krim i podržala separatiste koji se bore protiv vladinih snaga u istočnoj Ukrajini 2014. godine, rekle su Rusiji da će se suočiti sa teškim kaznama ako izvrši invaziju. Danska je rekla da je EU spremna uvesti "nikad viđene" ekonomske sankcije, a ministri vanjskih poslova EU na sastanku u Briselu rekli su da će poslati jedinstveno upozorenje Moskvi.


Izvor iz ruske delegacije rekao je da će se politički savjetnici iz Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke sastati u srijedu u Parizu kako bi razgovarali o rješavanju sukoba u istočnoj Ukrajini, u kojem je od 2014. godine ubijeno oko 15.000 ljudi. Prethodni napori nisu donijeli nikakav napredak .



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.