25.1.2022. 17:46
0
Kremlj s velikom zabrinutošću gleda na akcije SAD-a u Ukrajini
Rusija je u utorak saopćila da s velikom zabrinutošću prati nakon što su Sjedinjene Države stavile 8.500 vojnika u pripravnost kako bi bili spremni za raspoređivanje u Evropu u slučaju eskalacije ukrajinske krize, piše novinska agencija Reuters.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov optužio je Vašington da podstiče tenzije oko Ukrajine – ponavljajući stav Moskve da je kriza izazvana akcijama SAD i NATO-a, a ne njenim sopstvenim gomilanjem desetina hiljada vojnika u blizini ukrajinske granice.

Zapadne države optužuju Rusiju da planira novi napad na Ukrajinu, koju je izvršila invaziju 2014. Moskva poriče bilo kakav takav plan, ali kaže da bi mogla preduzeti neodređenu vojnu akciju ukoliko se ne ispune zahtjevi, uključujući obećanje NATO-a da nikada neće prihvatiti Kijev.


NATO je u ponedjeljak saopćio da stavlja snage u pripravnost i pojačava istočnu Evropu s još brodova i borbenih aviona. Rusija je te poteze osudila kao zapadnu "histeriju". 

Peskov je rekao da će predsednik Vladimir Putin ove nedelje razgovarati sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom, koji takođe planira da razgovara sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, navodis e u Reutersovom izvještaju.

Rusija ove sedmice čeka pismeni odgovor Sjedinjenih Država na svoju listu sigurnosnih zahtjeva koje je iznijela, a neke od njih Washington je odbacio kao nepočetne. Peskov je rekao da uzbuna američkih trupa nije uticala na pregovore jer je trenutna faza pregovora završena.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.