26.1.2022. 11:05
0
Američke kompanije pozivaju Bidena i Kongres na oprez u pogledu sankcija Rusiji
Američki predsjednik Joe Biden zaprijetio je da će uvesti razorne sankcije Rusiji ako lider Vladimir Putin napadne Ukrajinu, ali neke velike kompanije i poslovne grupe tjeraju Bijelu kuću i zakonodavce da budu oprezni.

Trgovačka grupa koja predstavlja Chevron, General Electric i druge velike američke korporacije koje posluju u Rusiji traži od Bijele kuće da razmotri mogućnost omogućavanja kompanijama da ispune obaveze i da odmjeri proizvode koji se izuzimaju dok izmišlja sankcije.  U isto vrijeme, velike energetske kompanije potiču Kongres da ograniči njihov obim i vremenski okvir, prenosi Reuters.

Bidenova administracija i Kongres treba da "isprave detalje u slučaju da moraju da ispune prijetnje sankcijama", rekao je u ponedjeljak za Reuters Jake Colvin, predsjednik Nacionalnog vijeća za vanjsku trgovinu.


"Ti detalji bi trebali uključivati razmatranje sigurnih luka ili perioda zatvaranja kako bi se omogućilo kompanijama da ispune postojeće ugovore i obaveze, kao i izdvajanje za lijekove za spašavanje života i druga humanitarna pitanja u skladu s dugogodišnjom američkom politikom", rekao je Colvin.

Energetske kompanije su se također direktno obratile američkim zakonodavcima kako bi se zalagale za period "hlađenja" ili "ukidanja" kako njihova imovina ne bi bila zaplijenjena ako ne budu u mogućnosti da ispune poslovne sporazume u Rusiji, rekao je Reutersu pomoćnik iz Kongresa.


Američki institut za naftu, najveća američka organizacija za lobiranje za bušaće nafte i gasa, razgovarao je o sankcijama Rusiji sa kancelarijama Kongresa.  "Sankcije bi trebale biti što ciljanije kako bi se ograničila potencijalna šteta po konkurentnost američkih kompanija", rekao je portparol API-ja.


Izvozne sankcije se obično uvode postepeno, dajući kompanijama vremena da zaustave svoje postojeće poslovanje ili osiguraju pristigle isporuke, rekao je William Reinsch, bivši visoki dužnosnik američkog Ministarstva trgovine.   Ali u ovom slučaju, sankcije će vjerovatno biti primijenjene iznenada, usred krize, što će otežati osiguravanje perioda "spuštanja", rekao je on.   Američko ministarstvo finansija je u prošlosti davalo neke mjere za ublažavanje finansijskih sankcija, kao što je davanje dozvola koje štite pošiljaoce humanitarne pomoći i tokove ličnih doznaka u Afganistan uprkos sankcijama protiv vladajućih Talibana.   Zvaničnik američkog ministarstva finansija odbio je da komentariše bilo kakve takve mere u vezi sa potencijalnim sankcijama Rusiji, ali je dodao: "Spremni smo da nanesemo ozbiljne troškove ruskoj ekonomiji, a minimiziramo neželjeno prelivanje", navodi Reuters.


Američka trgovina robom i uslugama s Rusijom iznosila je ukupno 34,9 milijardi dolara u 2019., prema uredu američkog trgovinskog predstavnika.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.