26.1.2022. 17:13
0
Rusija navela da sankcije ne bi naštetile Putinu lično
FOTO: Reuters
Rusija je u srijedu upozorila da ga uvođenje sankcija lično predsjedniku Vladimiru Putinu ne bi povrijedilo, ali bi bilo "politički destruktivno", nakon što je američki predsjednik Joe Biden rekao da će razmotriti takav potez ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, piše agencija Reuters.

Bajden je u utorak rekao da bi se lične sankcije Putinu, iako rijedak korak, mogle smatrati dijelom usaglašene težnje Washingtona i njegovih saveznika da uvjere Moskvu da će svaka nova agresija na Ukrajinu donijeti brze i ogromne troškove. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da američki kongresmeni i senatori koji razgovaraju o ličnim sankcijama protiv najviših ruskih lidera nisu znali za činjenicu da im je zakonski zabranjeno da drže imovinu, imovinu i bankovne račune u inostranstvu, prenosi Reuters.


Pojedinačne sankcije Putinu ne bi bile bolne (već) politički destruktivne, rekao je Peskov, koji je ranije rekao da bi one predstavljale prekid diplomatskih odnosa. Dok su zvaničnici započeli razgovore četiri zemlje u Parizu, Rusija je održala nove vojne vježbe na kopnu i moru i premjestila više padobranaca i borbenih aviona u Bjelorusiju, sjeverno od Ukrajine, na, kako opisuje, zajedničke vježbe tamo sljedećeg mjeseca.

Ukrajina je rekla da Rusija, koja je okupila desetine hiljada vojnika u blizini svoje granice, ali je negirala da planira invaziju, pokušava posijati paniku. Ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je da Moskva još nije okupila dovoljno snaga za ofanzivu velikih razmjera, ali to ne znači da to ne može učiniti kasnije.


Gotovo osam godina nakon što je Rusija zauzela Krim i podržala separatističke borce u Donbasu na istoku Ukrajine, bivša sovjetska republika postala je žarište u potencijalno najopasnijem sukobu između Istoka i Zapada od Hladnog rata.

Rusija kaže da je kriza vođena akcijama NATO-a i SAD-a, te zahtijeva sigurnosne garancije od Zapada, uključujući obećanje NATO-a da nikada neće prihvatiti Ukrajinu. Moskva vidi Ukrajinu kao tampon između Rusije i zemalja NATO-a. Sjedinjene Države su provele sedmice pokušavajući da izgrade sporazum sa evropskim partnerima o snažnom paketu sankcija ako Rusija napadne. Ali zadatak je komplikovan zbog zavisnosti Evrope od ruske energije i činjenice da bi sankcije naštetile i njenom sopstvenom biznisu.


Italijanski poslovni lideri, uključujući moćnog giganta Enel, UniCredit banku (CRDI.MI) i vrhunskog osiguravača Generali (GASI.MI), nastavili su u srijedu video konferenciju s Putinom uprkos pozivu njihove vlade da ne učestvuju.

„Želio bih da istaknem da Italiju smatramo jednim od vodećih ekonomskih partnera“, rekao je Putin, pozdravljajući saradnju sa italijanskim kompanijama i bankama na velikim energetskim projektima.


EU se oslanja na Rusiju za oko trećine svojih isporuka gasa. Svaki prekid njegovog ruskog uvoza bi pogoršao postojeću energetsku krizu uzrokovanu nestašicama. Sjedinjene Države razgovaraju sa velikim zemljama i kompanijama koje proizvode energiju širom svijeta o potencijalnom preusmjeravanju opskrbe u Evropu ako Rusija napadne Ukrajinu.


Novinska agencija RIA javila je da je više od 20 ruskih brodova krenulo na vježbe u Crnom moru, južno od Ukrajine. Papa Franjo je u Vatikanu predvodio molitve za mir u Ukrajini, pozivajući se na njen "patni narod" i rekavši da se nada da se rane, strahovi i podjele mogu prevazići.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.