26.1.2022. 17:35
0
Boris Johnson lično odobrio evakuaciju pasa i mačaka iz Afghanistana
FOTO: Agencije
Britanski premijer Boris Johnson lično je odobrio transport 173 psa i mačke iz Avganistana, u trenutku kada su hiljade ljudi čekale evakuaciju sa aerodroma u Kabulu, otkriva interni vladin mejl koji je objavio Komitet za spoljne poslove Doma komuna, piše “Indipendent”, prenio je RTS.

Mejl koji je u suprotnosti sa tvrdnjama Borisa Džonsona da nije imao nikakvu ulogu u evakuaciji pasa i mačaka iz Avganistana poslao je zvaničnik Forin ofisa 25. avgusta 2021. godine, u jeku krize koja je zavladala u Kabulu nakon ulaska talibana u grad. U mejlu upućenom timu odjeljenja za “specijalne slučajeve” koji je upravljao evakuacijom, britanski zvaničnik kaže da je dobrotvorna organizacija za životinje bivšeg marinca Pena Farting “dobila veliki publicitet”.

Piše da je “premijer upravo odobrio da njihovo osoblje i životinje budu evakuisani” iz Avganistana. Bivši britanski diplomata Rafael Maršal je u svom svjedočenju prošle godine već optužio Džonsona da je lično naredio da se avganistanskoj dobrotvornoj organizaciji za životinje da prioritet za evakuaciju.


“Postojao je direktan kompromis između transporta životinja i evakuacije britanskih državljana i Avganistanaca koji su služili sa britanskim vojnicima”, naveo je Maršal, ali je Džonson odgovorio da je “potpuna glupost” tvrdnja da je intervenisao kako bi životinje bile evakuisane. Iako je dobrotvorna organizacija iznajmila sopstveni avion za životinje, pojedini državni službenici i poslanici tvrde da su evakuacijom životinja oduzeli previše vremena ograničenom broju vojnika koji je bio zadužen za bezbjednost na aerodromu i tako zloupotrebljavali vojno osoblje i ograničene resurse, javlja RTS.


Osnivač dobrotvorne organizacije i bivši kraljevski marinac Pen Farting, koji je i javno zagovarao i organizovao evakuaciju životinja iz Kabula, poriče ove tvrdnje. Farting je osnovao dobrotvornu organizaciju nakon što je 15 godina služio u britanskim snagama u Avganistanu i za vrijeme povlačenja trupa iz Kabula odbio je da bude evakuisan bez životinja.

On se i u vrijeme evakuacije civila iz Kabula suočavao sa kritikama da troši vrijeme i energiju na svom zadatku, umjesto da pomogne u spasavanju ugroženih Avganistanaca.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.