26.1.2022. 17:55
0
Trgovine dionicama Pelosijeve predstavnice američkog Kongresa privlače sve veći broj sljedbenika na internetu
Godinu dana otkako je maloprodajna ludnica potaknuta Redditom potresla tržišta i stvorila fenomen 'meme dionica', investicije vodeće američke zastupnice Nancy Pelosi postale su samostalan mem, prernosi novinska agencija Reuters.

Google pretraživanja za 'Pelosi dionice' su dostigla rekordnu vrijednost ranije ovog mjeseca, jer korisnici na platformama društvenih medija, uključujući Twitter, Reddit, Youtube i TikTok, pomno ispituju njene investicije, vjerujući da bi predsjednik Predstavničkog doma mogao imati prednost na Wall Streetu.

Diskusija o Pelosijevim trgovinama je tema koja se ponavlja na društvenim medijima, uključujući 'wallstreetbets', Reddit forum na kojem su se maloprodajni investitori udružili prije godinu dana kako bi koordinirali mahnitu kupovinu maloprodaje video igrica GameStop (GME.N) i drugih kompanija, koje su na kraju postale poznate kao dionice mema.

Podaci o trgovini koje je podnio Pelosi, multimilioner, naširoko se dijele na društvenim mrežama ubrzo nakon što se pojave na web stranici Doma. Kompanije u kojima je otkrila promet u prošloj godini su Apple (AAPL.O), Amazon, Tesla (TSLA.O) i Microsoft (MSFT.O).



Kao i drugi poslanici u Kongresu, Pelosi je zakonski obavezna da podnese podatke o svojim akcijama. Njeni izvještaji su privukli sve veću pažnju usred ogromnog porasta trgovine na malo - kao i nedavnih poziva da se zakonodavcima uopće zabrani trgovina, debata u koju je Pelosi bila uvučena posljednjih sedmica, piše Reuters.

U ponedjeljak, 27 članova Predstavničkog doma potpisalo je pismo u kojem se poziva na glasanje o nedavnim prijedlozima da se članovima Kongresa zabrani posjedovanje dionica "u svjetlu nedavnog nedoličnog ponašanja".


To je bio posljednji pritisak na zabranu trgovanja dionicama od strane zakonodavaca nakon što je Pelosi u decembru odbranila njihova prava na trgovinu. U preokretu, Pelosi je prošle sedmice nagovijestila svoju spremnost da potencijalno unaprijedi zakon koji bi zakonodavcima mogao zabraniti trgovanje dionicama.

Prošle godine, Pelosi je podnijela izvještaje o transakcijama u kojima se vidi da je njen suprug, finansijer Paul Pelosi, obavljao transakcije u vrijednosti od čak 5 miliona dolara u isto vrijeme u 'Big Tech' kompanijama koje se sada suočavaju s antimonopolskim zakonom u Kongresu. Te kompanije su također među najzastupljenijima širom Wall Streeta, što čini ulaganje u njih relativno uobičajenim.


Zakon iz 2012. zabranjuje zakonodavcima da koriste informacije iz svog rada u Kongresu za ličnu korist. Zakon od njih zahtijeva da sami ili članovi porodice objave transakcije dionicama u roku od 45 dana. Izvještaji o transakcijama se obično podnose nekoliko dana nakon stvarnih kupovina i prodaja, što potencijalno otežava trgovcima koji žele da oponašaju specifične poslove zakonodavca.

"To je glupost, veoma je teško ponoviti ono što drugi ljudi rade i dobiti neku prednost", rekao je Sahak Manuelian, generalni direktor trgovanja u Wedbush Securities u Los Angelesu.

To nije spriječilo korisnike na TikToku da se fokusiraju na njena otkrića, s jednim video klipom o nedavnim kupovinama opcija njenog supruga u kompanijama uključujući Alphabet (GOOGL.O), Micron Technology (MU.O) i Roblox (RBLX.N) koji je zaradio 45.000 lajkova .

Ipak, nedavna analiza Unusual Whalesa, servisa koji prodaje finansijske podatke, zaključila je da su poslanici Kongresa prošle godine trgovali dionicama, opcijama, kriptovalutama i drugom imovinom od 290 miliona dolara, te da su u prosjeku nadmašili tržište. Pelosijeva izvedba zauzela je šesto mjesto u 2021., a prednjačio je republikanski kongresmen Austin Scott, prema analizi.


Ministarstvo pravosuđa okončalo je istrage o trgovanju dionicama od strane najmanje tri senatora uoči pada tržišta 2020. uzrokovanog pandemijom korona virusa, bez podizanja optužnice.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.