27.1.2022. 16:06
0
Nizozemska se priprema za moguću nestašicu plina
FOTO: Ilustracija
Nizozemska vlada sastala se s predstavnicima potrošača plina u industriji kako bi doradila krizni plan za opskrbu tim energentom u slučaju nestašice koju bi mogla izazvati eskalacija sukoba Rusije i Ukrajine, prneosi novinska agencija Hina.

Nizozemska otprilike 40 posto energije dobiva iz plina, a u 2020. godini 45 posto plina potrošeno je za proizvodnju struje, 28 posto za grijanje zgrada i domova, a 21 posto iskoristila je industrija. Otprilike 15 posto plina nabavlja se u Rusiji, a ostatak u Norveškoj, rekli su izvori iz industrije novinskoj agenciji.


Plan opskrbe plinom u krizi izrađen je 2019., kada je Nizozemska, nakon više desetljeća snažnog izvoza, postala neto uvoznik, a predviđa da se prvo od građana traži da smanje potrošnju, primjerice smanjivanjem grijanja, dok bi kompanije trebale prijeći na druge izvore energije.


U slučaju akutne krize od industrijskih se potrošača može tražiti da u potpunosti obustave korištenje plina. Sada je vlada odlučila doraditi detalje tog plana jer Europa strahuje da bi napetosti na ukrajinsko-ruskoj granici mogle izazvati šokove u lancima nabave plina. Vladini dužnosnici rekli su nizozemskom parlamentu prošle sedmice da će zalihe biti dovoljne za normalnu zimsku upotrebu, ali ne i za dugotrajnu nestašicu.

"Već nekoliko tjedana sastajemo se s industrijskim udrugama i razgovaramo o tome u kojoj mjeri možemo umanjiti posljedice u društvu budu li prisiljeni smanjiti potrošnju plina",
rekao je glasnogovornik ministarstva gospodarstva Tim van Dijk.


"Prikupljanjem tih informacija želimo se pripremiti za slučaj da moramo poduzeti određene mjere", dodao je Van Dijk.

Eskalacija sukoba u Ukrajini "snažno bi utjecala na europsko tržište i na Nizozemsku, a ako bi potrajala više sedmica, mogli bismo posegnuti za (kriznim) planom", objasnio je glasnogovornik ministarstva privrede. Dodao je da će sastanci s pojedinačnim tvrtkama početi ove sedmice, piše Hina.


"Industrijske potrošače ne možete isključiti (s mreže) pritiskom na prekidač. To može imati ogromne posljedice i dovesti do opasnih situacija, a može prouzročiti i nepopravljivu štetu u proizvodnji, na strojevima", rekao je čelnik udruge industrijskih potrošača VEMV Hans Grinfeld.

Po njegovim riječima, 60 najvećih tvrtki može smanjiti potrošnju energije u krizi, ali treba im jasna informacija kakvu će financijsku naknadu dobiti u slučaju bilo kakvih poslovnih gubitaka.


(Amer Mujezinović)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.