29.1.2022. 18:19
0
Pet država proglasilo vanredno stanje: Dijelovi istočne obale SAD-a okovani ledom
Istočna obala SAD-a dočekala je snježnju oluju, a snažna mećava pogodila je regiju prvi put u četiri godine.

Predviđa se da će se oluja protezati od Carolinasa do Mainea, gutajući orkanske vjetrove u obalnim dijelovima. Pet država proglasilo je vanredno stanje.

Guverneri New Yorka, New Jerseyja, Marylanda, Rhode Islanda i Virginije poručili su stanovnicima da se zbog vlastite sigurnosti klone cesta.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul predložila je stanovnicima da ostanu kod kuće.

Gradonačelnica Bostona, Michelle Wu, grada kojem snježne padavine nisu strane, rekla je da bi oluja mogla biti "historijska".

U Novoj Engleskoj moglo bi pasti više od dva metra snijega. Meteorolozi također upozoravaju na poplave u blizini obale.

Kako prenosi BBC, više od 5.000 američkih letova otkazano je između petka i nedjelje, prema FlightAwareu.

Prognostičari kažu da postoji šansa da će oluja, poznata kao "Nor'easter", prekriti područje Bostona sa do 61. centimetrom snijega.

Stručnjaci kažu da će oluja proći kroz bombogenezu, što znači da se očekuje da će se hladniji zrak pomiješati s toplijim morskim, što će dovesti do brzog pada atmosferskog pritiska. Proces dovodi do takozvanog bombaškog ciklona.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) u Bostonu upozorila je da se putovanja svedu samo na hitne.

- Ako morate putovati, sa sobom nosite zimski komplet za preživljavanje. Ako zaglavite, ostanite sa svojim vozilom - istaknuli su.

(Ajdin Balićevac)

SADSnijeg
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.