30.1.2022. 22:21
0
Dogovor o zakonu o sankcijama Rusiji moguć je ove sedmice
FOTO: Reuters
Američki senatori vrlo su blizu postizanja sporazuma o zakonodavstvu za sankcioniranje Rusije zbog njenih akcija prema Ukrajini, uključujući neke mjere koje bi mogle stupiti na snagu prije bilo kakve invazije, izjavila su u nedjelju dva vodeća senatora, prenosi Reuters.

Senatori Bob Menendez, demokratski predsjedavajući Senatskog odbora za vanjske poslove, i James Risch, njegov najviši republikanac, nadali su se da će ove sedmice krenuti naprijed na prijedlog zakona.

"Ja bih to opisao kao da smo na liniji od jednog jarda", rekao je Menendez u emisiji "State of the Union" za CNN, koristeći referencu američkog fudbala koja znači vrlo blizu golu.


Postoji snažna dvostranačka odlučnost da podrži Ukrajinu i kazni Rusiju ako napadne Ukrajinu, rekao je Menendez.  Upitan da li će ove sedmice biti postignut dogovor, on je rekao: "Vjerujem da ćemo tamo stići".   Rusija je mjesecima jačala svoje snage na granicama Ukrajine i zahtijevala je od NATO-a da povuče trupe i oružje iz istočne Evrope i zabrani bivšoj sovjetskoj državi da se ikada pridruži vojnom savezu predvođenom SAD-om.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy podržava hitnu akciju i kritizirao je Zapad što čeka da uvede još štetnije sankcije.   Prijedlog zakona u Senatu bio bi usmjeren na najznačajnije ruske banke i ruski državni dug, kao i na veću američku vojnu pomoć Ukrajini.

Neke od sankcija u zakonu mogle bi stupiti na snagu prije bilo kakve invazije zbog onoga što je Rusija već učinila, rekao je Menendez, uključujući sajber napade na Ukrajinu, operacije lažne zastave i napore da se interno podriva ukrajinska vlada.


Ugroziće sankcije uslijedit će ako Rusija izvrši invaziju, rekao je, "ali smrtonosna pomoć bi stigla bez obzira na sve".   Još uvijek postoje područja neslaganja između senatora iz dvije stranke, posebno oko toga da li da se uvedu sankcije na plinovod Sjeverni tok 2.


"Radimo na tome. Mislim da će to biti posljednji T-ukršteni, I-točkin prije nego što ih sve prebacimo preko ciljne linije," rekao je Risch, prenosi Reuters.

Ukrajina traži obje akcije - sankcije upravo sada i više nakon bilo kakve invazije, rekla je ambasadorka Kijeva u Sjedinjenim Državama Oksana Markarova u emisiji CBS-a "Face the Nation".   Markarova je umanjila značaj napetosti koje su tinjale otkrivene u petak kada je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio Sjedinjene Države da podstiču paniku zbog moguće ruske invazije.

"Nema trenja", rekla je.  "Možemo imati različita mišljenja", ali Sjedinjene Države su strateški partner i prijatelj Ukrajine, a odnosi su na najvišem nivou u posljednjih nekoliko decenija.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.