3.2.2022. 10:54
0
Međunarodna svemirska stanica biće stavljena van pogona 2030. i spuštena u 'svemirsko groblje'
Međunarodna svemirska stanica (ISS) nastavit će s radom do 2030. prije nego što bude stavljena van pogona i spuštena na najudaljeniju tačku Pacifika u područje poznato kao svemirsko groblje, potvrdila je NASA u novom planu tranzicije ove sedmice.

Više od 30 godina nakon lansiranja 1998. godine, ISS će biti "stavljena van pogona" u januaru 2031., prema procjenama budžeta svemirske agencije.  Kada izađe iz orbite, svemirska stanica će se dramatično spustiti prije slijetanja u Point Nemo, koji je udaljen oko 2.700 kilometara od bilo kojeg kopna i koji je postao poznat kao svemirsko groblje, posljednje počivalište za povučene svemirske stanice, stare satelite i drugi ljudski svemirski otpad, javlja Guardian.

Poznat i kao "okeanski pol nepristupačnosti" ili "nenaseljeno područje južnog Pacifika", region oko svemirskog groblja poznat je po potpunom nedostatku ljudske aktivnosti.  To je "najudaljenije mjesto od ljudske civilizacije koje možete pronaći", navodi NASA.

NASA je saopćila da planira da nastavi buduća istraživanja svemira na komercijalnim svemirskim letjelicama.


(FENA/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.