6.2.2022. 19:55
0
Od dječaka Rajana opraštaju se brojni svjetski lideri, poznate ličnosti i umjetnici
Od objave smrti Rajana (Rayan), petogodišnjeg dječaka koji je upao u bunar u Maroku, svjetski lideri, poznate ličnosti i umjetnici opraštaju se od njega na društvenim mrežama.

Lideri, uključujući vladara Dubaija Mohameda bin Rashida Al-Maktouma, francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) i izraelskog premijera Naftali Beneta (Bennett), oglasili su se na društvenim mrežama kako bi izrazili saučešće dječakovoj porodici.

Od Rajana se oprostili i brojni vjerski lideri

Papa Franjo opisao je napore da se spasi Rajan kao "lijepe". On je izrazio zahvalnost marokanskom narodu dok je pozdravljao javnost na Trgu Svetog Petra. Pohvalio je ljude što su "uložili sve" u pokušaju spašavanja djeteta.

Veliki imam Al-Azhar Ahmad Al-Tayeb izrazio je saučešće dječakovoj porodici i rekao da Al-Azhar džamija oplakuje Rajanovu smrt.

Saučešće je izrazio i predsjedavajući Opće uprave za zabavu u Saudijskoj Arabiji Turki Al-Sheikh. Podijelio je crtež djeteta sa anđeoskim krilima i izrazio saučešće "Rajanovoj porodici i časnom marokanskom narodu".

"Bio si najhrabriji dječak"

Među ostalim poznatim ličnostima bili su libanonska pjevačica Nensi Ajram (Nancy), pjevač iz Jemena i Emirata Balkes Fati (Balquees Fathi), emiratski kompozitor Husain Al Jasmi (Hussain Al-Jassmi) i penzionisani egipatski fudbaler Mohamed Aboutrika.

Glavni i odgovorni urednik Arab News Faisal J. Abbas rekao je da je subota bila “tužna noć za čovječanstvo”.

Čuveni Twitter profil londonske podzemne željeznice, All On The Board, također se pridružila globalnom odavanju počasti Rajanu.

- Bio si najhrabriji dječak i tvoje ime nikada neće biti zaboravljeno - navodi se na oglasu na nepoznatoj stanici londonskog metroa.

Podsjećamo, Marokanska kraljevska palata objavila je Rajanovu smrt u subotu nakon što su ga spasioci izvukli iz 32-metarskog bunara nakon dugotrajne operacije koja je privukla svjetsku pažnju. Rajan je u utorak pao u bunar, koji se nalazi ispred njegove kuće u selu Ighran u planinskoj sjevernoj provinciji Maroka Chefchaouen.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.