6.2.2022. 22:01
1
Posljednje riječi mališana koji je doživio istu sudbinu kao dječak iz Maroka kidaju dušu
Nakon četiri dana dramatičnog spasavanja, spasioci su uspjeli da izvuku malog Rajana (5) koji je upao u bunar u Maroku koji je dubok 32 metra. Nažalost mališan nije uspio da preživi

Nakon četiri dana dramatičnog spasavanja, spasioci su uspjeli da izvuku malog Rajana (5) koji je upao u bunar u Maroku koji je dubok 32 metra. Nažalost mališan nije uspio da preživi.

Slična tragedija dogodila se 2019. godine u Španiji, a najpoznatija priča je o Italijanu Alfredu Rampiju, koji je 1981. godine upao u bunar u Italiji.

Dječak je u bunar upao u utorak. Bunar pripada njegovom ocu i nalazi se u Maroku na sjeveru zemlje.

Otac je novinarima rekao kako je u utorak popravljao bunar, kao i da se Rajan u blizini igrao i da ga je na trenutak ispustio iz vida, te da je tada upao u bunar.

Dječačić nije uspio da preživi, a slična tragedija dogodila se 2019.godine u Španiji.
 
Hulen (2) pao je u ilegalno iskopani bunar 13. januara 2019. godine, a izvukli su ga nakon dvije nedelje. Međutim, prema izvještaju dječak nije umro prilikom pada nego tokom spasavanja. Cijeli svijet je pratio njegovo spasavanje.

Naime, dječak je bio u prirodi sa roditeljima kada je pao u rupu duboku 110 metara.

Izvukli su ga nakon dvije nedjelje. Nažalost, nije preživio. Nakon što su ga izvukli, patolog je rekao da je dječak vjerovatno poginuo prilikom pada. Sahranili su ga uz brata Olivera koji je umro u maju 2017. godine.

PADAO SVE DUBLJE I DUBLJE U ARTEŠKI BUNAR
 
Sve te priče podsjećaju i na priču o Italijanu Alfredu Rampiju. On je 10. juna 1981. godine oko 19 sati pao u bunar u Italiji.

Dječak koji je tada imao šest godina je pao u tzv. arteški bunar odnosno mjesto gdje podzemna voda, koja se nalazi pod pritiskom, sama izbija na površinu.Bunar je bio dubok 80 metara i širok oko 30 centimetara. Kada su došli spasioci procijenili su da je dječak pao na dubinu od oko 36 metara.

Kako bi ga izvukli napravili su još jedno okno paralelno sa bunarom. Međutim, zbog bušenja dječak je pao za još 30 metara. Slučaj je izazvao veliku medijsku pažnju i televizija ga je prenosila 18 sati bez prestanka.

RAI je imao rekordnu gledanost, a na mjesto gdje je dječak pao je došao i tadašnji italijanski predsjednik Sandro Pertini. Za spasavanje dječaka bili su potrebni muškarci koji su u ramenima bili široki 30 centimetara, a jedan od njih je bio Anđelo Lićeri.

Kada se spustio u bunar naglavačke i došao do dječaka, pokušao je da mu stavi pojas na njega kako bi ga izvukli, ali nije uspio. Ostali pokušaji spašavanja nisu uspjeli.


Nažalost, dječak je samo padao sve dublje i dublje.

Anđelo je bio naglavačke u bunaru 45 minuta i nikada se nije u potpunosti oporavio od povreda koje je tada zadobio i psihičkih i fizičkih. Naime, loše su ga zavezali užetom te je slomio ručni zglob. Anđelo je dječaka sedam puta uhvatio za ruku, ali mu je svaki puta zbog blata iskliznuo.

Dječakov glas koji se prenosio preko mikrofona je bio sve slabiji i slabiji.

– Hladno mi je. Htio bih gazirani sok, govorio je dječak zapovjedniku rimskih vatrogasaca koji ga je hrabrio.

Dječak je umro 13. juna najvjerovatnije u 6.30. Donato Karuzo, još jedan volonter koga su spustili da bi spasio dječaka shvatio je da je dijete mrtvo. Tijelo dječaka izvukli su 11. jula, piše Blic.


(Admir Oručević)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.