14.2.2022. 8:23
0
Scholz u posjeti Ukrajini dok raste strah od ruske invazije
Njemački kancelar Olaf Scholz krenuo je u ponedjeljak u Kijev kako bi se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u pokušaju da pokaže solidarnost i pomogne u izbjegavanju rata u Evropi nakon upozorenja da bi ruska invazija mogla biti neizbježna.

Putovanje je dio niza diplomatskih napora za deeskalaciju krize kroz dijalog i prijetnje sankcijama Rusiji ako napadne Ukrajinu. Scholz će u utorak odletjeti u Moskvu da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kancelar, koji je preuzeo dužnost u decembru, pojačao je svoj angažman u ukrajinskoj krizi u protekloj sedmici nakon što su ga kritičari optužili za nedostatak vodstva u jednoj od najgorih sigurnosnih kriza u Evropi u posljednjih nekoliko decenija, prenosi Reuters.

- Ovim diplomatskim posjetama možemo naći način da osiguramo mir u Evropi - rekao je Scholz novinarima u nedjelju, rekavši da rusko raspoređivanje oko 100.000 vojnika na ukrajinskoj granici predstavlja "veoma ozbiljnu prijetnju".

Moskva poriče da planira invaziju na Ukrajinu, ali kaže da bi mogla poduzeti neodređenu "vojno-tehničku" operaciju osim ako se ne ispuni niz zahtjeva, uključujući obećanja NATO-a da nikada neće primiti Ukrajinu i da će povući snage iz istočne Evrope.

Izvor iz njemačke vlade rekao je u nedjelju da će Scholz i Zelenski procijeniti gdje se nalaze nakon prošlosedmičnih razgovora u "normandijskom formatu" između predstavnika Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke i kako bi mogli unaprijediti dijalog.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.