20.2.2022. 21:34
0
Rusija i Bjelorusija produžavaju vojne vježbe, Blinken ulijeva nadu u diplomatiju
FOTO: Reuters
Rusija će produžiti vojne vježbe u Bjelorusiji koje su trebale biti završene u nedjelju, objavilo je bjelorusko ministarstvo odbrane, što je korak za koji je američki državni sekretar Antony Blinken rekao da ga je više zabrinulo zbog neposredne ruske invazije na Ukrajinu, piše agencija Reuters.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je odluka doneta zbog vojnih aktivnosti u blizini granica Rusije i Bjelorusije, kao i zbog situacije u regionu Donbasa na istoku Ukrajine.

Sporadično granatiranje preko linije koja dijeli ukrajinske vladine snage i separatiste koje podržava Rusija u toj regiji naglo se povećalo od četvrtka i nastavilo se u nedjelju.   Blinken je rekao da svi znakovi upućuju na to da je Rusija na ivici invazije.  Rusija je više puta negirala takve planove.

"Sve što vidimo sugerira da je ovo smrtno ozbiljno", rekao je Blinken za CNN, dodajući da je Zapad bio jednako spreman ako Moskva izvrši invaziju.

Rastuće tenzije oko Ukrajine dovele su diplomate da se bore da izbjegnu rat.   Blinken je rekao da se njegov planirani sastanak sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom nastavlja ove sedmice sve dok Moskva ne nastavi s invazijom. Bjelorusija nije rekla koliko bi dugo ruske trupe u Bjelorusiji – koje NATO procjenjuje na 30.000 – mogle ostati u zemlji, koja se nalazi sjeverno od Ukrajine.  Bjeloruski ministar odbrane Viktor Khrenin rekao je da je fokus proširenih vježbi bio "osiguranje adekvatnog odgovora i deeskalacije vojnih priprema zlobnika u blizini naših zajedničkih granica".


Kremlj nije komentarisao beloruske vežbe, a ruske državne TV vesti nisu pominjale produženje.  Makronov savjetnik je rekao da je Putin ponovio tokom telefonskog razgovora s francuskim liderom u nedjelju da će trupe napustiti Bjelorusiju nakon vježbi.

NATO navodi da bi Rusija mogla koristiti trupe u Bjelorusiji kao dio invazijskih snaga za napad na Ukrajinu.  Moskva negira bilo kakvu takvu namjeru, navodi Reuters.

"Nije pretjerano reći da je Evropa na korak od rata, što je nedavno bilo nešto nezamislivo", rekao je češki premijer Petr Fiala u televizijskom intervjuu.

Nakon brifinga zvaničnika o svom Vijeću za nacionalnu sigurnost, američki predsjednik Joe Biden planirao je otputovati u Wilmington, Delaware, i tamo ostati za praznik Dana predsjednika u ponedjeljak, saopćila je Bijela kuća,  piše agencija Reuters.

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da su vodovodne usluge prekinute za više od milion ljudi u regionu i pozvao sve strane da poštede civilnu infrastrukturu.   Obnovljene borbe u istočnoj Ukrajini uslijedile su nakon nekoliko sedmica gomilanja ruskih trupa na sjeveru, istoku i jugu zemlje.  Zapad procjenjuje da se 150.000 ili više ruskih vojnika trenutno nalazi u blizini ukrajinskih granica.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.