27.2.2022. 11:27
0
Volodimir Zelenski odbio pregovore u Bjelorusiji
FOTO: Profimedia
Četvrti je dan ruske invazije na Ukrajinu. Najžešće borbe vode se u gradu Vasilkivu, 30-ak kilometara južno od Kijeva. U gradu je pogođeno veliko skladište nafte, dok je u Harkivu, prema pisanju ukrajinskih medija, pogođen gasovod.

Ruska delegacija je stigla u Bjelorusiju kako bi pregovarala s ukrajinskom stranom, ali je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbio pregovore u toj zemlji.  Zapadne zemlje uvele su nove sankcije Rusiji, objavljuju svjetski mediji.

Neke banke isključene su iz SWIFT-a, globalnog sistema plaćanja. Najavili su i da će paralizovati imovinu ruske centralne banke, a ruskim oligarsima biće zabranjeno korištenje finansijske imovine na evropskim tržištima, javljaju novinske agencije.


Kancelarija visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OCHCR) objavio je da je do sada u zemlji bilo najmanje 240 civilnih žrtava, uključujući najmanje 64 smrtna slučaja. U Harkivu je pogođena stambena zgrada, poginula je žena. Projektil je pogodio bolnicu u Kijevu, poginuo je dječak (6). U granatiranju u oblasti Sumi poginula je djevojčica (7).  Nizozemska, Češka, Francuska i Slovenija najavile su pomoć Ukrajini u oružju, streljivu i opremi.


Niz evropskih zemalja zatvorilo je svoj vazdušni saobraćaj za ruske avione. Ruska delegacija je stigla u Bjelorusiju kako bi pregovarala s ukrajinskom stranom, ali je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbio pregovore u toj zemlji.  Kako je naveo, spreman je pregovarati na bilo kojem drugom mjestu, osim u Bjelorusiji, odakle je izvršen jedan od napada na Ukrajinu.


(Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.