27.2.2022. 15:56
0
Ruska ofanziva ne ide po planu: Nuklearno upozorenje je upravo ono čega se NATO plašio
Najava Rusije da je njeno nuklearno odvraćanje stavljeno u "specijalnu pripravnost" znak je i ljutnje predsjednika Putina na antiruske sankcije Zapada i njegove trajne paranoje da je njegova zemlja pod prijetnjom NATO-a, piše BBC.

Njegov potez je svakako privukao pažnju Zapada. Ova vrsta eskalacije je upravo ono čega su se vojni planeri NATO-a plašili i zbog toga je alijansa više puta najavljivala da neće slati trupe da pomognu Ukrajini da odbije svoje ruske osvajače.

Ali ruska ofanziva ne ide u potpunosti po planu. Četvrtog dana, nijedan ukrajinski grad nije u ruskim rukama i čini se da Rusi nose velike gubitke.

Ovo će izazvati određenu frustraciju i nestrpljenje u Moskvi. I teško je vidjeti da predloženi mirovni pregovori na granici s Bjeloruskom postižu dogovor koji funkcionira i za Moskvu i za Kijev.

Putin želi da se Ukrajina u potpunosti vrati u svoju sferu, a vlada Zelenskog želi da ostane nezavisna. Bez podjele, to ne ostavlja mnogo prostora za kompromis.

Dakle, zajedno sa današnjim nuklearnim upozorenjem Zapadu da se povuče, vjerovatno ćemo vidjeti intenziviranje ruske ofanzive na Ukrajinu u narednim danima, uz još manje pažnje na civilne žrtve nego što je to do sada prikazano.


(Patria/ Mersad G.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.