5.3.2022. 19:41
0
Ovo je Putinova privatna zloglasna jedinica koja planira likvidirati Zelenskog i Klička
Britanski mediji danima pišu pozivajući se na obavještajne izvore da je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao u Ukrajinu pripadnike naoružane milicije, njih 400-injak, među kojima su i članovi zloglasne paravojne formacija Wagner s ciljem da likvidiraju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, gradonačelnika Kijeva i bivšeg svjetskog prvaka u boksu Vitalija Klička.

U čitavoj Ukrajini navodno je već između 2.000 i 4.000 pripadnika grupe Wagner, a njih oko 400, koji su ušli u zemlju iz Bjelorusije, dobili su poseban zadatak ubiti ukrajinskog predsjednika, tvrdi londonski Times.

Grupa Wagner, koju vodi jedan od najbližih Putinovih saradnika, povukla je početkom februra na stotine svojih plaćenika prekaljenih iz borbi u Africi, kako bi ih poslala u Ukrajinu.

Wagner je međunarodnu prepoznatljivost prvi puta stekao u Ukrajini na vrhuncu ruskog upada u tu zemlju 2014. godine, kada su njihovi pripadnici bili optuživani za ratne zločine.

Organizaciju je osnovao Dmitrij Utkin, nekad pripadnik ruskih specijalnih snaga, a trenutno je pod američkim sankcijama zbog pomaganja separatistima koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini.

Kako je ranije izvijestio CNN, Utkin je nekad bio šef sigurnosti Jevgenija Prigožina, ruskog oligarha koji ima bliske veze s Kremljom. Prigožin se proslavio kao ugostitelj, a zaradio je i nadimak "Putinov kuhar", zbog unosnih ugovora za catering usluge koje je ostvarila njegova tvrtka.

I Evropska unija uvela im je lani sankcije.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.