9.3.2022. 20:20
0
Bombardovana dječija bolnica, Ukrajina upozorava na moguću radijaciju iz Černobila
14. je dan ruske agresije na Ukrajinu. Zapadni obavještajni dužnosnici očekuju da će Rusija povećati tempo i snagu napada na ključna središta, uključujući glavni grad Kijev.

20:02 Više od 40.000 civila evakuirano je danas iz cijele Ukrajine, ali vlasti su imali probleme da evakuiraju ljude iz zona sukoba oko gradova Kijeva, Harkova i Mariupolja, rekao je ukrajinski pregovarač David Arakhamija.19:48 Amazon je još jedna velika svjetska kompanija u nizu koja prekida poslovanje s Rusijom.

19:34 Ukrajina je saopćila da postoji opasnost od curenja radijacije u nuklearnoj elektrani u Černobilu.19:18 Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila je 18 napada na zdravstvene ustanove, zdravstvene radnike i vozila hitne pomoći u Ukrajini, što je rezultiralo s deset smrtnih slučajeva i 16 ranjavanja, rekao je šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

19:10 Britanski premijer Boris Johnson osudio je bombardiranje dječje bolnice i rodilišta u Mariupolju. "Pobrinut ćemo se da Putin odgovara za svoje strašne zločine", napisao je među ostalim Johnson, koji je u hashtag tvita stavio "Putin mora propasti".

16:20 Ukrajinki zastupnik u parlamentu Dmitri Gurin rekao je BBC-evoj novinarki da je u ruskom bombardiranju dječje bolnice i rodilišta ubijeno i ranjeno puno žena.


14:30 - Britanski ministar odbrane Ben Wallace najavio je da će Ujedinjeno Kraljevstvo povećati isporuke oružja Ukrajini kako bi se ta zemlja mogla odbraniti od ruske invazije.

Britanija je dosad Ukrajini isporučila 2.000 protutenkovskih projektila NLAW, a Wallace je danas rekao zastupnicima u parlamentu da će ih poslati još 1.615.  Uz to, Britanija će Ukrajini isporučiti manju pošiljku protutenkovskih raketa tipa Javelin, a razmatranju i slanje projektila zemlja-zrak tipa Starstreak, javlja BBC.
12:00 - Ukrajina blokira izvoz raži, ječma, heljde, prosa, šećera, soli i mesa do kraja ove godine, prenosi Sky News priopćenje ukrajinske vlade.
11:50 - Ukrajinske vlasti kažu da ne znaju kolika je radijacije u nuklearnoj elektrani Černobil i da nemaju kontrolu nad Zaporožjem budući da su ih zauzele ruske trupe. Ministar energetike rekao je da Ukrajina nije čula što se tamo događa otkako je nuklearka zauzeta te da nemaju kontrolu nad onim što se događa u okupiranoj nuklearnoj elektrani, prenosi Reuters.
10:13 Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine objavio je da je razgovarao sa Justinom Trudeauom o saradnji Kanade i Ukrajine u oblasti odbrane i kako povećati pritisak sankcija na Rusiju.

6:00 - Sirene za zračni napad oglasile su se u Kijevu, Černihivu, Lubniju, Poltavi i Vasilkivu, prema nekoliko lokalnih ukrajinskih medija.

Alarmi signaliziraju potencijalnu opasnost od zračnih napada i upozorenje su stanovnicima da se sklone u bunkere ako već nisu tamo.  Ranije je BBC izvijestio da su neki novinari na društvenim mrežama pisali da su čuli eksplozije u Kijevu. Lokalni ukrajinski mediji to još nisu objavili.


U utorak su ukrajinski dužnosnici rekli da je rusko granatiranje ponovno onemogućilo civilima korištenje koridora, unatoč dogovoru postignutom u ponedjeljak.


(Patria/ Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.