12.3.2022. 20:18
0
SAD ublažava graničnu politiku iz Trumpove ere za djecu migranata bez pratnje
Administracija američkog predsjednika Joea Bidena ublažila je kontroverznu graničnu politiku iz ere bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, što znači da djeca migranti bez pratnje neće biti deportovana iz Sjedinjenih Država, prenosi Reuters.

"Direktor CDC-a (Centri za kontrolu i prevenciju bolesti) ukida u vezi s djecom nedržavljanima bez pratnje Naredbu pod naslovom 42 kojom se suspenduje pravo na uvođenje određenih osoba u Sjedinjene Države", saopštili su ranije Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).  u subotu.

"U stvari, to znači da djeca nedržavljani bez pratnje neće biti protjerana iz Sjedinjenih Država prema nalogu CDC-a."

Naredbu iz naslova 42 izdao je CDC u martu 2020. na početku pandemije COVID-19 i omogućio je američkim vlastima da brzo protjeraju porodice migranata zatečenih kako prelaze američko-meksičku granicu bez šanse da potraže utočište u Sjedinjenim Državama.   Otkako je stupila na snagu, migranti su odbijeni više od 1,6 miliona puta prema ovoj politici, iako su neki od tih susreta bili ljudi koji su prelazili više puta, piše Reuters.

U posebnoj naredbi na 21 stranici koja opravdava odluku da se ukine Naslov 42 za djecu bez pratnje, direktorica CDC-a Rochelle Walensky navela je nedavno smanjenje slučajeva COVID-19 u cijeloj zemlji i povećane stope vakcinacije u Sjedinjenim Državama i u zemljama migranata koji putuju u  južna granica.   Na početku svog predsjedničkog mandata, Biden je djecu bez pratnje izuzeo iz politike protjerivanja, ali je savezni sudija u Teksasu 4. marta presudio da maloljetnici ne mogu biti isključeni u slučaju koji je država Teksas pokrenula protiv administracije.

Odluka u Teksasu, koja je u suprotnosti s još jednim nalogom okružnog suda u SAD-u iz 2020. kojim se blokira protjerivanje djece bez pratnje, izvršila je pritisak na administraciju da razmotri da li da u potpunosti poništi tu naredbu.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.