31.3.2022. 12:13
0
UN traži veću finansijsku pomoć Afganistanu uprkos zabrinutosti zbog vladavine talibana
FOTO: Agencije
Ujedinjeni narodi traže 4,4 milijarde dolara za Afganistan na međunarodnom virtualnom događaju u četvrtak, u najvećem humanitarnom pozivu upućenom jednoj zemlji, iako raste zabrinutost zbog vladavine talibana.

Uoči akcije, Britanija je obećala 286 miliona funti (374 miliona dolara) za Afganistan, gdje šest od svakih 10 Afganistanaca treba pomoć, većinom hranu, usred ekonomske krize pogoršane prekidom finansijske pomoći nakon što su talibani preuzeli vlast u augustu prošle godine.

- Afganistanci trebaju našu pomoć u omogućavanju njihove ekonomije, održavanju njihove poljoprivrede i omogućavanju osnovnog funkcionisanja socijalnih usluga - rekao je šef humanitarne službe UN-a Martin Griffiths na brifingu uoči događaja koji su zajedno organizovale Britanija, Njemačka i Katar, prenosi Reuters.

UN je saopćio da sredstva koja se traže ovim apelom predstavljaju tri puta veći iznos od traženog u 2021. i samo 13 posto finansiranih do sada te da će ići direktno humanitarnim agencijama i niti jedno se ne kanalizira preko talibana koji su došli na vlast nakon povlačenja američke vojske.

Kao znak da nedavni potezi talibana u pogledu ljudskih prava i inkluzivnosti mogu izravno uticati na spremnost da pomognu Afganistanu, Sjedinjene Države su otkazale sastanke s njima u Kataru nakon što su talibani poništili odluku o vraćanju djevojaka u srednjoškolsko obrazovanje.


(FENA/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.