16.4.2022. 13:12
0
Sve više kineskih gradova nameće zabrane kako raste broj zaraženih koronavirusom u Šangaju
Šangaj je u subotu izvijestio o rekordnom broju simptomatskih slučajeva oboljelih od Covida-19, a druga područja širom Kine uvela su ograničenja jer je zemlja nastavila sa svojim pristupom da iskorijeni visoko prenosivu varijantu virusa Omicron.

Ekonomska zona Zhengzhou, centralno kinesko područje koje uključuje Apple Inc APPPL.O dobavljača Foxconn, objavilo je u petak 14-dnevno zatvaranje "kako bi se prilagodilo situaciji s epidemijom".

U sjeverozapadnoj Kini, grad Xian u petak je pozvao stanovnike da izbjegavaju nepotrebna putovanja izvan svojih naselja i potaknuo kompanije da zaposlenike vrate na rad od kuće nakon desetaka novoinficiranih koronavirusom.

Vladin dužnosnik Xiana, odgovarajući na zabrinutost stanovnika zbog potencijalne nestašice hrane, rekao je u subotu da ta najava ne predstavlja karantinu i da ga grad neće uvesti.

Šangaj, koji je u središtu nedavne epidemije u Kini, u subotu je prijavio rekordnih 3.590 simptomatskih slučajeva za 15. aprila, kao i 19.923 asimptomatskih slučajeva. Broj asimptomatskih slučajeva neznatno je porastao u odnosu na 19.872 slučaja dan ranije.

Dugotrajna i sve veća ograničenja ističu široke poremećaje u lancu nabavke za koje se smatra da će dovesti do kašnjenja u isporuci kompanija.

Ekonomisti također kažu da će ograničenja ove godine utjecati na stopu privrednog rasta zemlje, javio je danas Reuters.

Kineska centralna banka u petak navečer je smanjila količinu gotovine koju banke moraju držati kao rezerve, s ciljem ublažavanja naglog usporavanja rasta.

U petak je šef kineskog proizvođača električnih automobila Xpeng 9868.HK rekao da će proizvođači automobila možda morati obustaviti proizvodnju sljedećeg mjeseca ako dobavljači u Šangaju i okolnim područjima ne budu mogli nastaviti s radom.

Grad Suzhou, u blizini Šangaja, pozvao je da svi zaposlenici koji mogu raditi od kuće to i učine, a stambeni kompleksi i kampusi kompanija trebali bi izbjegavati nepotreban ulazak ljudi i vozila.

Sveukupno, Kina je 15. aprila prijavila 24.791 novi slučaj koronavirusa, od kojih je 3.896 bilo simptomatsko, a 20.895 asimptomatskih, objavila je u subotu Nacionalna zdravstvena komisija.

To je u poređenju s 24.268 novih slučajeva dan ranije - 3.486 simptomatskih i 20.782 asimptomatskih infekcija, koje Kina računa posebno.


(Fena/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.