20.4.2022. 11:50
0
Neobjašnjivi slučajevi hepatitisa otkriveni kod djece u Evropi i SAD-u
Zdravstveni zvaničnici kažu da sada istražuju neobjašnjive slučajeve hepatitisa kod djece u četiri evropske zemlje i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), piše RAdio Slobodna Evropa.

Slučajevi hepatitisa, odnosno upale jetre, prijavljeni su u Danskoj, Irskoj, Holandiji, Španiji i SAD, kažu zdravstveni zvaničnici, piše BBC.

Prošle sedmice britanske zdravstvene vlasti saopštile su da su otkrile više od uobičajenih slučajeva infekcije među djecom. Uzrok infekcija još nije poznat.

Evropski centar za kontrolu bolesti (ECDC) nije precizirao koliko je slučajeva ukupno pronađeno u četiri evropske zemlje. Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da je manje od pet pronađeno u Irskoj, a tri u Španiji. Dodaje se da je vjerovatno da će u narednim danima biti otkriveno još više slučajeva, piše RSE.

Istrage o uzroku zaraze su u toku u svim evropskim zemljama u kojima su prijavljeni slučajevi, saopštio je ECDC.

U SAD-u, odjeljenja za javno zdravstvo Alabame saopštio je da je devet slučajeva pronađeno kod djece uzrasta od jedne do šest godina, a za dvoje djece je potrebna transplantacija jetre.Istrage o sličnim slučajevima u drugim državama se vode, dodaje se.


U Velikoj Britaniji je prijavljen najveći broj slučajeva – sa ukupno 74 zabilježena do sada.

Prošle sedmice Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva objavila je da uobičajeni virusi koji uzrokuju infektivni hepatitis (hepatitis A do E) nisu otkriveni među slučajevima u Velikoj Britaniji. Kao rezultat toga, istraživači traže druge moguće uzroke i vjeruju da bi uzrok mogao biti uobičajeni adenovirus.

Adenovirusi su porodica virusa koji obično uzrokuju niz blažih bolesti kao što su prehlada, povraćanje i dijareja. Međutim, navodi se da se istražuju i drugi mogući uzroci infekcije, a nije isključen COVID-19. Dodaje se da ne postoji očigledna veza s vakcinama protiv COVID-19.


Šta je hepatitis?

To je širok pojam koji se koristi za opisivanje upale jetre. Obično je posljedica virusne infekcije, a može biti uzrokovana i izloženošću nekim hemikalijama, konzumiranjem previše alkohola, droga i određenim genetskim poremećajima.

Postoji pet glavnih tipova hepatitisa uzrokovanih specifičnim virusima – poznatim kao A, B, C, D i E – ali čini se da nijedan od njih nije izazvao upalu jetre koja je do sada viđena kod ove djece.

Neke vrste hepatitisa mogu proći bez ozbiljnih problema, dok druge mogu biti dugotrajne. Britanske zdravstvene vlasti rekle su da bi roditelji trebali paziti na simptome poput žutice.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.