21.4.2022. 21:20
0
Izrael tvrdi da održava status quo u Al-Aqsi
Izrael je saopćio da održava dugotrajnu zabranu održavanja jevrejskih molitvi u objektu džamije Al-Aqsa u Jerusalemu, odbacujući optužbe Arapske lige da dopušta obavljanje obavljanje takvih molitvi.

Nasilje u objektu, uvažavanom u judaizmu kao Brdo hrama, i među muslimanima kao Plemenito svetište, buknulo je tokom protekle sedmice, povećavajući strahovanja oko povratka širem izraelsko-palestinskom sukobu.

Izraelske snage sigurnosti u stanju su povišene pripravnosti dok se sveti muslimanski mjesec ramazan podudara s jevrejskim praznikom Pesahom i hrišćanskim Uskrsom.

Arapska Liga tvrdi da je Izrael prekršio status-quo i da je dopustio Jevrejima da obavljaju molitvu u objektu, nazivajući to “provokacijom”. Izrael je, ipak, saopćio da nema nikakve promjene u dugotrajnoj zabrani jevrejskih molitvi u žarišnom objektu.

- Izrael održava status quo, koji uključuje slobodu molitve za muslimane i pravo na posjetu za nemuslimane. Policija primjenjuje zabranu jevrejskih molitvi - izjavio je Lior Haiat, portprol izraelskog ministarstva vanjskih poslova.

- Proteklih pet godina Izrael nije dopuštao Jevrejima da obilaze Brdo hrama tokom posljednih deset dana ramazana kako bi spriječio svaku čarku - kazao je. 

Taj desetodnevni period počinje u petak, prenosi Reuters.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.