27.4.2022. 19:05
0
Ursula fon der Lajen: Poljska i Bugarska će dobijati gas od svojih susjeda iz EU
Poljska i Bugarska će dobijati gas od svojih susjeda iz Evropske unije, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, javlja CNN.

Njena izjava dolazi nakon što je ruski energetski gigant Gazprom obustavio isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj jer su obje zemlje odbile da plate za ruski gas u rubljama. 

Fon der Lajen je ovaj potez nazvala “još jednom provokacijom Kremlja” i optužila Moskvu da koristi gas kao sredstvo za “ucjenu”.

“Ovo je nešto za šta se Evropska komisija pripremala, u bliskoj koordinaciji i solidarnosti sa državama članicama i međunarodnim partnerima. Naš odgovor će biti neposredan, ujedinjen i koordiniran”, izjavila je ona u saopštenju.

“Prvo, osiguraćemo da odluka Gazproma ima najmanji mogući uticaj na evropske potrošače. Danas su se države članice sastale u Koordinacionoj grupi za gas. Poljska i Bugarska su nas obavijestile o situaciji. I Poljska i Bugarska sada dobijaju gas od susjednih zemalja iz EU”, izjavila je.

Takođe je naglasila potrebu za pouzdanim energetskim partnerima, obećavajući kraj ere ruskih fosilnih goriva u Evropi. 


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.