29.4.2022. 16:28
0
Politički lider koji je na vlasti više od 22 godine, ne može biti lud i da ne zna šta radi: "Majstor za manipulaciju i hiperfokusirani oficir KGB-a"
Kako rat protiv Ukrajine ulazi u treci mjesec, pojavila su se pitanja o tome da li je moguće postići rješenje pregovorima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Istovremeno, javile su se špekulacije o tome kako je Vladimir Putin lud, te da ne zna šta radi. Međutim, ako se uzme u obzir samo člnjenica da je Putin više od 22 godine na vlasti, onda sigurno ne može se reći da je Putin lud i da ne zna šta radi.

U toj konstataciji istrajan je i Kenneth Dekleva, psihijatar koji je sarađivao sa američkim States Departmentom, koji odbacuje sve špekulacije da je Putin nestabilan i da je stoga nemoguće nositi se sa njim.

"On je izuzetno pametan, veoma inteligentan i nemilosrdan dugogodišnji lider koji je sada na vlasti više od 22 godine", naveo je Dekleva. 

Dekleva, koji je inače i viši saradnik u Fondaciji George H.W. Busha za američko-kineske odnose u Teksasu, proučavao je bivšeg ruskog obaveštajnog agenta 20 godina. On opisuje Putina kao jednoumnog, otpornog, majstora za manipulaciju ljudima i hiperfokusiranog, zbog njegove obuke kao oficira KGB-a.

Putin, međutim, ima 69 godina i njegove nedavne akcije mogle bi da nagoveštavaju manje fleksibilan stil rukovođenja koji se ponekad vidi kod starijih lidera.

"Vi ste rigidniji. Više vidite stvari crno-belo, a manje tolerišete nijanse i dvosmislenosti", kaže Dekleva.

Ključ za pregovore sa nekim poput Putina, kaže Dekleva, jeste da pokušate da razumijete njegov način razmišljanja i da budete empatični, čak i kada se ne slažete sa njim.

Dekleva još navodi kako pregovori o okončanju sukoba u Ukrajini moraju istovremeno da se pozabave bezbjednosnim potrebama i suverenitetom Ukrajine, ali i da se pozabave Putinovom percepcijom prijetnje u smislu širenja NATO-a na ruske granice. On smatra da bi posrednik treće strane, kome i Putin i Zapad mogu da veruju, vjerovatno iz Kine, Indije ili Izraela, mogao biti koristan za proces.

"Prozivanje, nazivati Putina ludim ili ga nazivati nasilnikom, ubicom ili ratnim zločincem – od strane viših lidera Zapada, uključujući (američkog) predsednika Bidena, nije od pomoći", kaže Dekleva te dodaje:

"Tako nećete natjerati svog pregovaračkog partnera da dođe za sto."  



(Aldina Rovčanin) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.