4.5.2022. 17:05
0
Kremlj odbacio nagađanja da će Putin objaviti rat 9. maja
Kremlj je u srijedu odbacio spekulacije da predsjednik Vladimir Putin planira objaviti rat protiv Ukrajine i proglasiti opću mobilizaciju 9. maja kada Rusija obilježava pobjedu Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu.

Putin je do sada nazivao ruske akcije u Ukrajini  “specijalnom vojnom operacijom”, ne ratom. Zapadni političari i neki  analitičari ruskih prilika spekulirali su, međutim, da bi se on mogao pripremati za veliku objavu narednog ponedjeljka, sa širokim spektrom mogućih scenarija, od direktne objave rata do proglašenja pobjede.

Upitan o spekulaciji da će Putin objaviti rat Ukrajini 9. maja, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je: “Nema šansi za to, to je nonsens".

Peskov je također kazao da ljudi ne bi trebali slušati spekulacije o tome da bi se mogla donijeti odluka o općoj mobilizaciji.

- To nije tačno, to je nonsens – izjavio je Peskov novinarima.

Dan pobjede, 9. maj, jedno je od ruskih najznačajnijih dešavanja – sjećanje na enormnu sovjetsku žrtvu ostvarenu u poražavanju nacističke Njemačke, u onome što je poznato u Rusiji kao veliki patriotski rat.

Procjenjuje se da je 27 miliona sovjetskih građana ubijeno u ratu 1941-45. godine i da je skoro svaka sovjetska porodica ostala u žalosti.

Putin je koristio prethodne govore za Dan pobjede kako bi kritikovao Zapad i pokazivao vatrenu moć postsovjetskih oružanih snaga.

U ruskoj invaziji na Ukrajinu pokrenutoj 24. februara poginule su hiljade ljudi, raseljeni su milioni, i pojačala su se  strahovanja od najozbiljnije konfrontacije između Rusije i Sjedinjenih Država od kubanske raketne krize iz 1962. godine, prenosi Reuters. 


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.