10.5.2022. 18:06
0
Litvanija postupke Rusije u Ukrajini proglasila genocidom i terorizmom
Litvanski parlament jednoglasno je izglasao postupke Rusije u Ukrajini kao "genocid" i "terorizam" te je pozvao na uspostavljanje međunarodnog tribunala za krivično gonjenje osumnjičenih za ratne zločine.

U podnesku se navodi da su ratni zločini ruskih snaga uključivali namerno ubijanje civila, masovna silovanja, prisilno preseljenje ukrajinskih državljana u Rusiju i uništavanje ekonomske infrastrukture i kulturnih objekata, prenosi The Guardian.

“Ruska Federacija, čije vojne snage namerno i sistematski biraju civilne ciljeve za bombardovanje, je država koja podržava i sprovodi terorizam”, glasi litvanski parlamentarni predlog.

Glasanje je usledilo nakon sličnog jednoglasnog glasanja kanadskih poslanika prošlog meseca da se ruski napadi u Ukrajini nazovu “genocidom”.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.