12.5.2022. 15:08
0
U Palestini obavljena državna sahrana ubijenoj novinarki Al-Jazeere
Palestina je u četvrtak ujutro obavila veliku državnu sahranu palestinskoj novinarki koja je jučer ubijena u pucnjavi izraelske vojske u izbjegličkom kampu Jenin na Zapadnoj obali.

Pogrebna povorka reporterke Al Jazeere Shireen Abu Akleh krenula je iz bolnice Istihsari u naselju al-Rihan i uputila se prema predsjedničkom kompleksu al-Muqata'a, gdje je održana velika državna ceremonija uz prisustvo predsjednika Mahmouda Abbasa, premijera Mohammada Shtayyeha i brojnih drugih zvaničnika, prenosi Wafa.

Počasna garda donijela je tijelo dugogodišnje novinarke, ogrnuto palestinskom zastavom i pancirnim prslukom za novinare i cvijećem, u al-Muqata'u, gdje su se predsjednik Abbas i premijer Shtayyeh oprostili od nje i položili vijenac na njen kovčeg dok su gajde svirale.



Pohvalivši Abu Aklehu, predsjednik Abbas ju je opisao kao “heroinu koja je žrtvovala svoj život u odbrani svoje ideje i svog naroda. Bila je iskren i patriotski glas koji je prenosio patnju majki mučenika i zatvorenika, stradanje Jerusalema, logora, protesta i upada u gradove i sela.”

Predsjednik Abas je okrivio Izrael za ubistvo Abu Akleha.

- Mi smatramo da su izraelske okupacione vlasti u potpunosti odgovorne za ubistvo i one neće moći sa ovim zločinom sakriti istinu. Ovo ne smije proći nekažnjeno - kazao je on. 


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.