21.5.2022. 16:33
0
Ankara očekuje konkretne korake prema terorističkim organizacijama
Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas švedskom premijeru Magdaleni Anderson da Ankara očekuje konkretne korake kada je riječ o zabrinutosti Turske u vezi sa terorističkim organizacijama, javila je Anadolija, piše agencija Srna.

Erdogan je u telefonskom razgovoru rekao da treba ukinuti embargo na izvoz oružja koji je Turskoj uveden poslije vojne intervencije u Siriji 2019. godine.

Finska i Švedska su se ove sedmice formalno prijavile za članstvo u NATO savezu, nakon što je Rusija 24. februara pokrenula vojni napad na Ukrajinu.  Turska je iznenadila saveznike iz Alijanse kada je izrazila protivljenje ulasku ove dvije zemlje u NATO, ali zapadni lideri navode da stav Ankare neće biti prepreka za proces ulaska u savez.

Ankara navodi da Švedska i Finska pružaju utočište ljudima povezanim sa militantnom Radničkom partijom Kurdistana i sljedbenicima Fetulaha Gulena, kojeg Turska optužuje za orekestrovanje neuspjelog državnog udara 2016. godine.


(Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.