24.5.2022. 22:40
0
FBI spriječio atentat na Džordža Buša: Agenti uspjeli uprkos jednoj velikoj prepreci
Američke obavještajne agencije spriječile su pokušaj ubistva bivšeg predsjednika SAD Džordža Buša (George W. Bush), od strane člana ISIS, koristeći WhatsApp messenger dva doušnika, prenosi Forbs, pozivajući se na FBI.

Prema pisanju Forbsa, militant je u novembru prošle godine otišao u kuću bivšeg predsjednika u Dalasu da snimi njegov dom. Osumnjičeni je rekao FBI-u da je želio da ubije Buša Mlađeg zbog američke vojne invazije na Irak 2003. godine. 

Kako je saopćila obavještajna služba, uspjeli su da otkriju njegov plan zahvaljujući radu dvojice doušnika i praćenju naloga osumnjičenog na WhatsApp aplikaciji, navodi Avaz. 

Čovjek koji je planirao pokušaj atentata bio je u Sjedinjenim Državama od 2020. godine i čekao je na obradu zahtjeva za azil. Jedan od agenata FBI mu je ponudio pomoć u dobijanju lažnih imigracionih dokumenata i ličnih karata, a drugi je ponudio da riješi pitanje preseljenja u SAD.

Osumnjičeni je pokušao da pita doušnike kako da nabavi kopije ili falsifikovane policijske ili FBI lične karte i bedževe za izvršenje pokušaja atentata. 
Kako se navodi, ovaj slučaj pokazuje da je FBI, uprkos tvrdnjama da birou nije dozvoljeno da istražuje ozbiljne zločine zbog upotrebe Meta enkripcije, ipak uspio da zaobiđe sigurnost WhatsApp-a.

Džordž Buš je rukovodio invazijom SAD i saveznika na Irak 2003. koju su mnogi kritičari vidjeli kao neopravdanu. U ratu je ubijeno je više od 4.000 američkih vojnika, zajedno sa desetinama hiljada iračkih civila, piše Avaz. 


(Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.